Ja sam ono žensko dijete koje su u porodici oduvijek oslovljavali sa „sine“. U kući smo imali “tri” sina stariji, mlađi brat i ja. To mi nikad nije smetalo iako je većina drugih roditelja svoje ćerke oslovljavalo imenom ili „ćero“ – “ seko “ – “ćeruna” i slično. Naprotiv, VOLIM to – „sine“.  Ali u realnosti ja sam jedina ćerka, između dva brata, s jedne strane sam imala tu privilegiju da budem jako voljena, dok sam s druge strane bila, u najmanju ruku, “prezaštićena”, što se u sredini u kojoj sam rođena za žensku dijecu i podrazumijevalo. Pravila su bila jasna u skoro svakoj kući; tačno se znalo koji poslovi su ženski, koji muški, na koji način su se vaspitavala muška, a na koji ženska dijeca. Ipak, ne mogu reći da je i u mojoj porodici bilo apsolutno tako. Situacija je bila malo drugačija.  Upravo mi je i taj, ne mogu reći segment, jer još uvijek sam nečiji “sin”  ali… to “sine”  je povod  da ovu priču podijelim sa Vama.

Jednog dana muž i žena su odlučili da svoje slobodno vrijeme posvete jedno drugom i da nikome ne otvaraju vrata.

Međutim, ujutru ih je probudilo zvono na vratima. Pogledali su kroz špijunku – roditelji muža.

– Nećemo otvarati vrata –  riješili su oni. Čekajući neko vrijeme pred zatvorenim vratima roditelji su zabrinuti otišli.

Posle nekog vremena ponovo se  ogasilo zvono na vratima. Pogledaju oni – roditelji žene. Riješili su da opet ne otvaraju vrata, ali …  žena nije mogla da obuzda suze i drži emocije pod kontrolom, jako se rasplakala. Mužu je bilo jako žao  žene, ne mogavši da gleda njene suze i  oni otvoriše vrata.

Vrijeme je prolazilo…

Dobili su četiri sina a potom su dobili i peto dijete – ćerku.

Suprug je napravio veliku proslavu  u čast rođenja ćerke.

Prijatelji su ga pitali:

„Zašto se toliko raduješ?  Nisi se toliko radovao  kada su ti se rađali sinovi, pa ni kada si prvi put postao otac “

On se samo nasmijao i rekao: “E, baš zato! Jer je upravo rođena  ona koja će mi uvijek otvoriti vrata.”

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja