Posmatrajte kako vaš um osuđuje. Osude dolaze dijelom iz vašeg ličnog straha. Procjenjujete druge ljude jer niste opušteni u svom sopstvenom postojanju. Osuđivanjem vi zapravo procjenjujete kako stojite u odnosu sa drugim ljudima.

Um koji osuđuje je u duelu sa sobom! On razdvaja, a odvojenost zatvara vaše srce. Ako zatvorite svoje srce prema nekome vi cementirate vašu patnju, ali i njihovu.

Odustajanje od osuda znači naučiti cijeniti vaše životne poteškoće, kao i njihove – otvorena srca, umjesto prijekog osuđivanja. Tada možete dozvoliti sebi i drugima da samo budete, bez razdvojenosti.

Jedina predstava koja se tu odvija je igra postojanja koja u sebi ima oboje – i uspone i padove. Svaki put kada nešto odgurnete po strani, ono ostane tamo.

Ta gomila  vremenom poraste vrlo velika! Vaši padovi tada postanu zanimljiviji nego vaši usponi jer vam oni pokazuju ono što nemate, na čemu treba da radite.

Samo recite: “Hvala ti na lekciji!” Nema potrebe osuđivati druga bića. Ono što je potrebno jeste rad na sebi.

Kada vas neko isprovocira na ljutnju, jedini razlog vašeg bijesa je u tome što se držite za svoje mišljenje kakav bi neko trebao biti.

Vi ste u negiranju kakvim stvari jesu. Tada ćete uvidjeti da su ustvari, očekivanja vašeg uma ta koja vam život pretvaraju u pakao!

Kada postanete frustrirani jer nešto nije onako kakvim ste zamislili, osmotrite i vaše misli koje su prethodile, ne samo stvar koja vas je iz-frustrirala.

Vidjećete da je veliki dio emocionalne patnje stvoren vašim modelom kojeg ste stvorili u projekcijama kakav bi trebao biti univerzum, kao i zbog vaše nesposobnosti da dopustite univerzumu da bude takvim kakav jeste.

Ram Dass  

Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja