Strpljenje je sposobnost da tolerišemo čekanje ili frustraciju, a da ne postanemo uzrujani. Takođe, ono je sposobnost kontrolisanja svojih emocija ili impulsa da postupimo smireno kada se suočavamo sa poteškoćama… piše  essentiallifeskills
Danas je mnogo teže biti strpljiv nego što je to bio slučaj u prošlosti, jer sve napreduje velikom brzinom.
U današnjem svijetu ‘instant svega’ mi dobijemo, potrošimo i iskusimo praktično sve što poželimo, i to odmah. Logično se nameće pitanje: “Moramo li uopšte biti strpljivi?”  
Ukoliko želimo da postignemo naše ciljeve, imamo uspješne odnose sa drugim ljudima i budemo zadovoljni sami sa sobom, odgovor je – DA.  
 
Malo toga što je za nas vrijedno i od značaja može da se dogoditi upravo sada. Potrebno je uložiti dosta vremena, posvećenosti i truda da to postignemo. Strpljenje je vrlina čak i u današnje vrijeme. Pogotovo u današnje vrijeme.
 

Evo šta ćete dobiti ukoliko radite na razvijanju strpljenja:

Smanjićete nivo stresa i postajete srećniji i zdraviji.

Strpljivi ljudi su rjeđe ljuti i manje su nervozni. Strpljenjem bolje kontrolišemo svoje emocije i sa lakoćom i uravnoteženošću se suočavamo sa teškim situcijama. Pored ostalih faktora ovo utiče i na dugovječnost i čini nas srećnijom i zdravijom osobom.

Donosićete bolje odluke.

Kada smo strpljivi spremni smo da utrošimo vrijeme koje je neophodno da pravilno procijenimo situaciju, vidimo veću sliku i odvagamo razloge za i protiv. Time smanjujemo šansu za pravljenjem velikih grešaka koje su posljedice odluka donijetih na na brzinu.

Razvićete sposobnosti rezonovanja, empatije i samilosti.

Kada smo strpljivi imamo više razumevanja i saosjećanja za druge. Strpljivim ljudima je potrebno vrijeme da obrade ono kroz šta prolaze – i na emotivnom i na kognitivnom nivou. Sposobni su da odrede šta im je sve potrebno da bi prevazišli prepreke, pa imaju mnogo više razumijevanja za ostale. Ovo sve rezultira boljim i ispunjenijim odnosima sa partnerom, prijateljima, djecom, saradnicima i šefovima.

Počećete da poštujete proces rada i rasta.

Sve što je vrijedno, zahtijeva vrijeme i trud da bi se postiglo. Ni Rim nije izgrađen za jedan dan. Planiranje, rast, procjena i mjerenje iziskuju vrijeme, pa je samim tim potrebno i strpljenje.

Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja