Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25.novembra i njime se započinje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

,,Vrijeme je za podršku i osnaživanje preživjelih. Iako nam je savjetovano da ostanemo kući kako bismo se zaštitili od COVID-a 19, ali šta ako je dom mjesto gdje se žena osjeća nesigurno? Nasilje u porodici je poraslo tokom pandemije, ali svi možemo pomoći preživjelima da dobiju potrebnu podršku. Vrijeme je za pokretanje globalnog razgovora“, poručuju iz UN-a.

Kampanja UN-a, pod nazivom Ujedinimo se do 2030. za zaustavljanje nasilja nad ženama obilježava 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, od 25. novembra do 10. decembra 2020., pod globalnom temom „Narandžasti svijet: Fond, Reagovanje, Sprječavanje, Prikupljanje!”

Foto: Ilustracija, unwomen.org

Dok se svijet povlačio u svoje domove zbog mjera zaključavanja uvedenih za suzbijanje pandemije COVID-19, izvještaji su pokazali alarmantan porast već postojeće pandemije nasilja nad ženama, piše unwomen.org.

„Prijavljivanje nasilja u porodici naglo je poraslo, tačno u vrijeme kada su usluge, uključujući vladavinu zakona, zdravstvo i skloništa preusmjerene na suzbijanje pandemije“, navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN-a.

UN-ova kampanja za jednakost generacija žena pojačava poziv za globalnu akciju, kako bi se premostile praznine u finansiranju, obezbijedile osnovne usluge za preživjele od nasilja tokom krize COVID-a 19, te se ova kampanja usredsredila na prevenciju i prikupljanje podataka koji mogu poboljšati usluge spasavanja života za žene i djevojke.

Kampanja je dio napora UN-ovih žena za projekat Peking + 25 i izgrađuje se za pokretanje novih hrabrih akcija i opredjeljenja za okončanje nasilja nad ženama na Forumu za ravnopravnost generacija u Meksiku i Francuskoj 2021. godine.

Woman in Blue Crew Neck Shirt Covering Her Face With Her Hands
Foto: Ilustracija, pexels.com

,,Ova godina je kao nijedna druga. Čak i prije pojave COVID-a 19, nasilje nad ženama i djevojkama poprimilo je razmjere pandemije. Globalno posmatrano, intimni partner je u proteklih godinu dana zlostavljao 243 miliona žena i djevojaka. U međuvremenu, manje od 40 procenata žena koje su doživjele nasilje ga prijavljuju ili traže pomoć“, navode iz UN-a.

Kako su zemlje sprovodile mjere zaključavanja u cilju zaustaviljanja širenja koronavirusa, nasilje nad ženama, posebno nasilje u porodici, pojačalo se – u nekim zemljama su se pozivi na linije za pomoć povećali pet puta. U drugim slučajevima, formalni izvještaji o nasilju u porodici su se smanjili, jer su preživjeli teže tražili pomoć i pristupili podršci redovnim kanalima. Zatvaranje škola i ekonomski zaostaci učinili su žene i djevojke siromašnijima, van škole i bez posla, i podložnijima eksploataciji, zlostavljanju, prisilnom stupanju u brak i uznemiravanju.

U aprilu 2020. godine, dok se pandemija širila svijetom, generalni sekretar UN-a pozvao je na „mir kod kuće“, a 146 država članica reagovalo je snažnom posvećenošću. Poslednjih mjeseci 135 zemalja pojačalo je akcije i resurse za suzbijanje nasilja nad ženama kao dio odgovora na COVID-19. Ipak, potrebno je još mnogo toga.

Danas, iako su glasovi aktivista i preživjelih dostigli krešendo koji se ne može utišati ili ignorisati, za okončanje nasilja nad ženama biće potrebno više ulaganja, vođstva i akcije.

,,Ne može se ovo ostaviti po strani. Ovo mora postati dio nacionalnog odgovora svake zemlje, posebno tokom trajanja krize COVID-19″, poručuju iz UN-a.

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je godišnja međunarodna kampanja koja započinje 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. decembra, Dana ljudskih prava. Ovu kampanju su pokrenule aktivistkinje inauguralnog Instituta za globalno liderstvo žena 1991. godine, kojim svake godine koordinira Centar za žensko globalno liderstvo. Pojedinci ga koriste kao organizacionu strategiju, ali i organizacije širom svijeta za pozivanje na prevenciju i uklanjanje nasilja nad ženama i djevojkama.

U znak podrške ovoj inicijativi civilnog društva, pod vođstvom generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, UNiTE kampanja poziva na globalne akcije za povećanje svijesti, podsticanja zagovaranja napora kao i dijeljenja znanja i inovacija.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja