Žene podjednako tuže poslodavce u javnom i privatnom sektoru, ali češće se u njihovu korist presuđuje kad tuže privatnika, nego državne institucije. To je pokazao dosadašnji monitoring sudskih slučajeva koji sprovodi Sindikat medija u okviru projekta „Ravnopravnost kroz pravdu: Slučajevi diskriminacije žena u vezi sa radom”.

Do sada su analizirana 22 slučaja, prenosi rtcg.me.

Foto: rtcg.me/SMCG

U fokusu monitoringa su osnovni sudovi u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju, a analizirani slučajevi su iz perioda 2016-2020. U 14 posto posmatranih postupaka, presuda još nije donesena. Od 86 posto presuđenih slučajeva, samo 37 odsto je završilo u korist tužilja, ističe se u saopštenju Sindikata medija.

U javnom sektoru, kako dodaju, najčešće tuženi poslodavci su ministarstva (36 posto), te obrazovne i zdravstvene ustanove (po 18 posto).

Sudovi su, u postupcima u kojima je tužen poslodavac iz javnog sektora, u 20 posto slučajeva presudili u korist tužilje, a u 80 posto slučajeva u korist tuženog. S druge strane, sudovi su u 45 posto slučajeva presudili u korist tuženog privatnog poslodavca.

“U tužbenim zahtjevima, tužilje najčešće ističu mobing (23 posto), neisplaćene prekovremene sate i nemogućnost korišćenja prava na godišnji odmor (18 posto), nepoštovanje porodiljskih prava (14 posto). Tužilje su većinom visokoobrazovane (73 posto)”, navodi se u saopštenju.

U 18 posto posmatranih slučajeva, žene su tvrdile da su direktno diskriminisane zbog pola.

“U njihovim tužbama navodi se da su primale manju zaradu od muškaraca koji rade na istim pozicijama (50 posto), te da su diskriminisane zbog bračnog statusa (25 posto) i majčinstva (25 posto). U pomenutim slučajevima, žene su tvrdile da njihovi poslodavci smatraju da zbog porodičnih i roditeljskih obaveza ne mogu podjednako dobro obavljati radne zadatke”.

Monitoring će biti nastavljen do aprila, kada će biti predstavljen finalni izvještaj, istakli su iz Sindikata medija.

Osim posmatranja sudskih slučajeva, Sindikat medija Crne Gore, u okviru ovog projekta, pruža i besplatnu pravnu pomoć za žrtve diskriminacije.

“Projekat je dio šire akcije “Unaprjeđenje radnih prava žena”, koju sprovodi Mreža žena Kosova i partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a koju finansiraju Evropska unija i Švedska Agencija za saradnju i razvoj”, zaključuje se u saopštenju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja