Sigurnoj ženskoj kući (SŽK) se tokom prošle godine za pomoć i podršku obratilo 650 osoba, a mjere zaključavanja na početku epidemije dodatno su otežale mogućnost da žene prijave nasilje.

Iz te organizacije su agenciji Mina kazali da je u vrijeme pandemije broj slučajeva nasilja za 25 odsto veći u odnosu na 2019. godinu, dok su tokom 2020. u njihovo sklonište smještene 33 žene i 49 djece sa iskustvom nasilja.

Kako su naveli, najviše poziva i dolazaka u njihovu kancelariju imali su u junu.

Iz SŽK su su kazali da su mjere zaključavanja, koje su bile na samom početku pandemije, dodatno otežale ženama sa iskustvom nasilja da stanu na kraj nasilnoj zajednici.

Foto: Ilustracija, Pixabay

“Razlog tome je što su mehanizmi odlaska iz kuće bili otežani, pa su žene bile onemogućene da kao ranije odlaze na posao, a onda i da fizički prijave nasilje”, pojasnili su iz SŽK.

Prema njihovim riječima, tokom trajanja pandemije žene su bile u sve nepovoljnijem ekonomskom položaju, djeca su uglavnom prešla na sistem onlajn nastave što je majkama otežalo mogućnost zarade i odlaska od kuće.

Iz SŽK su naglasili da se njihov tim susreo sa brojnim izazovima tokom trajanja pandemije, kao i mjerama zaključavanja koje su bile na snazi.

“Ipak, uloženi su veliki napori kako bi žene sa iskustvom nasilja koje nam se javljaju za neku vrstu pomoći i podrške imale jednak pristup našim uslugama kao i prije pandemije”, poručili su iz SŽK.

Kako su naveli, žene sa iskustvom nasilja su zbog mjera donošenih tokom pandemije bile onemogućene da dođu u njihovu kancelariju, i samim tim nailazile su na barijeru koja je neke od njih vjerovatno obeshrabrila da napuste nasilnu zajednicu i obrate se za pomoć.

Iz SŽK su kazali da im se za pomoć obratio veliki broj žena koje su se nalazile u teškoj ekonomskoj situaciji, koje imaju problem sa neplaćanom alimentacije i održavanjem kontakta sa djecom.

“Uz pomoć Islamskog kulturnog centra, Njemačke ambasade u Podgorici i LDS Charities obezbijedili su pakete hrane i higijene koje smo podijelili ženama sa iskustvom nasilja”, naveli su iz te organizacije.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja