Žena rođena  u Crnoj Gori živjeće 80 godina. Najčešće će se zvati Jelena, Milica ili Marija.

Već 23 godine zaredom, rađaće se malobrojnije od dječaka, jer Crna Gora  preferira muškarce. Svaka druga djevojčica rođena u Crnoj Gori pohađaće predškolsko, dok će 97 posto završiti redovno osnovno, a 91 posto srednje obrazovanje.

,, Žena rođena u Crnoj Gori činiće bolje obrazovani dio stanovništva ili 67 posto populacije sa diplomom specijalističkih studija i 61 posto sa magistarskom diplomom. Nakon završenog obrazovanja se zapošljava i čini 44 posto zaposlenog i aktivnog stanovništva. Njen radni vijek u prosjeku trajaće 28 godina. Ostvariće dominaciju u profesijama u sferi obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, a njeno prosječno primanje iznosiće 692 eura u odnosu na muške kolege koji će primati prosječno 761 euro”, pokazao je izvještaj UNDP-a.

Na najbolje plaćenim poslovima će raditi svega 31 posto žena, dok će ih čak dvije trećine biti u najslabije plaćenim profesijama. Žena  rođena u Crnoj Gori imaće u prosjeku 28 godina kada sklopi brak. One koje žive u gradu rodiće dvoje djece, dok će žene u manjim opštinama i seoskim sredinama roditi troje djece.

Najmanje 4 posto žena izvršiće makar jedan abortus. Pretpostavlja se da je polovina izvršenih abortusa samo zato jer je beba ženskog roda. Za ženu će materinstvo predstavljati najčešći razlog težeg zapošljavanja, a često i razlog raskida radnog odnosa.

Prema izvještaju, svaka druga žena će praktično pola svog vremena posvetiti obrazovanju svoje djece ili unuka, te voditi brigu o starijima ili osobama sa invaliditetom.

Tek svaka deseta žena imaće partnera koji doprinosi kućnim poslovima, ali svega sat vremena, dok će ona raditi i do 3 sata duže, a žene na selu do 5 sati.

Žena rođena u Crnoj Gori provešće u prosjeku 10 godina svog života obavljajući kućne poslove. Žene zaposlene u institucijama zarađivaće u prosjeku 16 posto manje od muškaraca, što za vrijeme trajanja njenog radnog vijeka iznosi najmanje 31 hiljada eura.

Jedno od tri preduzeća u Crnoj Gori vodiće se na ime žene, i uglavnom će se kotirati u sferi malih biznisa. Samo će 20 posto žena doći do mjesta odlučivanja, uključujući upravljačku poziciju u preduzećima.

48 posto žena iskusiće povredu svojih prava u toku rada, prilikom zapošljavanja ili  prestanka radnog odnosa.

Svaka peta žena će razvesti svoj brak. Procjena je da će oko 30 hiljada žena iskusiti neku formu nasilja tokom godine, a samo će 1, 500 prijaviti i potražiti pomoć.

74 posto žrtava seksualnog nasilja nikada nikome neće reći o svom iskustvu.

Žene u sportu čine tek 10 posto svih crnogorskih sportista: samo 8, 8 posto trenera, 13 posto ženskih sudija, a u Olimpijskom komitetu svega 1,4 odsto .

U vojsci žene čine svega 11 posto, a u MUP-u i Upravi policije 20 posto profesionalaca.

Foto: Ilustracija, Screenshot/onogost.me

Žene u politici su se udruženo izborile za kvotu u izbornom zakonu i povećale šanse da se nađu na izbornim listama i budu izabrane. Ipak, žena rođena u Crnoj Gori mogla je da vidi najviše 24 žene u Skupštini, najviše 4 žene u sastavu Vlade, samo jednu potpresjednicu Vlade i samo jednu kandidatkinju za mjesto predsjednice države.

Od žena u politici zahtijevaće se: stručnost, obrazovanje, dovoljno radnog iskustva, političke vještine, odgovornost prema porodici, ostvarenost kroz majčinstvo, moralnost, pamet, majčinstvo, ambicioznost, sposobnost, poštenje , upornost, hrabrost, lijep izgled i šarm.

Koliko smo patrijahalno društvo?

Polovina građana pojam rodne ravnopravnosti spontano vezuje sa idejom o emancipaciji, spososbnosti žena, zaštitu od diskriminacije, i od rodno zasnovanog nasilja.

Druga polovina građana pojam rodne ravnopravnosti vezuje za radikalni feminizam, odricanje od tradicije i nasleđa, istopolne brakove i nešto što je nametnuto spolja.

Danas, 37 posto muškaraca smatra da su muškarci i žene potpuno ravnopravni, dok 71 posto žena smatra da muškarci imaju veća prava.

60 posto mladih smatra da muškarci i žene ne treba da dijele kućne poslove, a skoro polovina vjeruje da nije dobro da žene zarađuju više novca.

Ako nastavimo ovim tempom, trebaće nam 95 godina da zatvorimo rodni jaz u politici i 257 godina da zatvorimo ekonomski jaz.

Žena rođena u CG živjeće 80 godina. Ako se rodi. Jer u Crnoj Gori muškarci imaju prednost.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja