U zemljama Skandinavije dobro je poznat skup pravila koji je formulisao pisac Aksel Sandemose, a govori o moći mediokriteta i grupe. Do danas, traži se najbolja formulacija antipravila…

Nemoj misliti da si neko i nešto.

Nemoj misliti da si vrijedan kao mi.

Nemoj misliti da si pametniji od nas.

Nemoj misliti da si bolji od nas.

Nemoj misliti da znaš više od nas.

Nemoj misliti da si finiji od nas.

Nemoj misliti da dobar u bilo čemu.

Nemoj da nam se smijeješ.

Nemoj misliti da je nekoga briga za tebe.

Nemoj misliti da nas možeš naučiti nečemu.

Deset pravila koji čine zakon grada Jantea formulisao je Aksel Sandemose u svojoj knjizi “Bjegunac prelazi svoje tragove”.

Izmišljeni grad i njegov zakon simboli su za vladavinu mediokriteta, a u knjizi se kasnije dodaje i jedanaesta zapovjest, koja se naziva kaznom. Formulisana je kao pitanje i glasi:

Zar ne znaš da znamo sve o tebi?

U pokušaje da formuliše antitezu ovom zakonu uključio se, zapisom na svom blogu, i proslavljeni književnik Paolo Koeljo.

“Vrijedniji si nego što misliš”, piše Paolo. “Tvoj rad i boravak na ovoj Zemlji su važni, čak i ako ti ne misliš tako. Naravno, ako u to budeš vjerovao, možda ćeš imati mnogo problema jer kršiš zakon Jantea, ali ne dozvoli da te bilo šta zastraši, već živi bez straha i na kraju ćeš ti pobijediti.”

Pisanje anti-zakona Jantea može biti ljekovito, tvrde neki blogeri koji su se oprobali u toj terapiji… probajte i sami! Sigurno ćete uživati.

 

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja