Žena je, između ostalog, biće brižnosti, osjećajnosti i razumijevanja  – ovim osobinama je “nježniji” pol opisala današnja sagovornica portala Preduzetnica. me, vlasnica građevinskog biroa ”INGENIUM”, Perunika Đina Kokić.

U nastavku možete pročitati Đinino viđenje ženske solidartnosti, kako se radi na postizanju iste…

PERUNIKA ĐINA KOKIĆ

Sjećam se kada sam prije mnogo godina, od jednog prijatelja koji je iz Amerike došao poslovno u naše krajeve, čula priču kako najbliže članove familije nije vidio niti posjetio više od jedne decenije, iako je sa njima bio u dobrim odnosima. Već tada je ritam života “zapadnog čovjeka” doveo do onoga što se još u ona vremena nazivalo “hladnim društvom”, društvom bez empatije, emocionalne interakcije i ljudske topline.


Kao da je posle toliko vremena vjetar modernizacije tu tendenciju donio i do nas. Briga o bližnjem (a to je svaki čovjek) bi trebala biti suština našeg društvenog angažmana. Taj osjećaj zabrinutosti za onog drugog, onoga kraj nas, ne bi smio predstavljati at hoc doživljaj, već bi morao biti permanentni, istinski poziv za trud i aktivnost. U tom smislu, posebno bi se morala apostrofirati ženska solidarnost.

Po svojoj prirodi žena je, između ostalog, i biće brižnosti, osjećajnosti i razumijevanja. To se naravno ne odnosi samo na njene bližnje, na porodicu, na familiju već i na širu društvenu zajednicu. Apsolutno je prirodno da ona bolje i dublje razumije specifične izazove svoga pola te da tako može pružiti i sasvim konkretnu brigu i pomoć drugim ženama.

Žene koje su ostvarene u svojim profesijama i na taj način verifikovane u svojoj poslovnoj okolini, sasvim sigurno nose i veću odgovornost u aktivnom sagledavanju ovih izazova. One bi morale biti pokretači konkretnih akcija koje bi obuhvatale različite vrste podrške za žene koje imaju sticajem okolnosti manje takvih društvenih moći. Ti oblici istinske i iskrene solidarnosti daju i davaće sasvim novu dimenziju pristupa “ženskom pitanju”.

S jedne strane, one će u pravcu tekovina modernog i ispravnog razumijevanja ravnopravnosti polova “povući” i onaj dio još uvijek patrijahalnim osjećajem “zarobljenih” žena, a s druge u konotaciji svakodnevnog pomoći širokom spektru različitom problematikom opterećenih jedinki. U kontekstu ovoga, treba razumjeti da društvo i danas veoma često, kroz sve elemente svoje pojavnosti, od škole do prostora kulture, od javne riječi  do poslovnih odnosa nošeno starim načelima i formama, stvara “kalupe” u kojima neke žene ostaju, i tim i takvim prihvatanjem ne prepoznaju napore, onih  koje se aktivno zalažu za ovakvu vrstu solidarnosti.

Treba uložiti i mnogo dodatnih napora na upućivanju i ovih pripadnica jačeg, a nežnijeg pola da te dobre namjere budu prepoznate, i usvojene, te širene po horizontali i vertikali ženskog prava na dostojanstven život na svim njegovim nivoima i u svim nijansama. Da želja uzajamne “sestrinske” pomoći, ne bi bila improvizacija, odnosno povremena slučajnost, treba nastaviti a ponegdje i početi sa organizovanjem i umrežavanjem žena koje žele da ovakav pristup postane stalna prepoznatljiva I djelotvorna praksa.

 U tom smislu, ne treba da postoji bilo kakva razlika u saosjećanju i pruženoj podršci samohranim majkama, nezaposlenim ženama, ženama sa invaliditetom, ili pak ženama koje su iskusile neku vrstu fizičke torture, ili mentalnog nasilja. Patnja je različita ali je uvijek suštinska, te bi se moralo hitro, bez razlike na urzok i povod, kada god je  to moguće ,priteći u pomoć u smislu pružanja ruke žena – ženi.

Važno je da na svom individualnom nivou žena sebe izgradi kao ličnost koja umije da vidi, čuje, prepozna i osjeti  patnju oko sebe, i učini sve da ona bude ublažena, manja, prevaziđena, a kasnije i zaboravljena. Moramo da razumijemo kolika je moć ispoljavanja ženskog principa, u smislu realne  solidarnosti. Samosvjesna žena nosi ovo osjećanje utkano u svoje biće, te ima punu spremnost da se  zajedno sa drugim ženama odvažno i hrabro, uhvati u koštac sa problemima sa kojima se susreću u modernom društvu.  Takav stav ne samo da je poželjan nego je i u svijetu u kome živimo i neophodan. Uz obavezu predanog rada na  svojim profesionalnim karijerama, odgovornost prema porodici i  bližnjima, žene ovog i budućeg vremena moraju razumjeti da  aktivnim zalaganjem u široj zajednici one dobijaju punu verifikaciju svojih dostignutih vrlina i vrijednosti.

Bez obzira na sve realne teškoće, vjerujem da odlučni i beskompromisni napor, usmjeren ka ličnom i profesionalnom usavršavanju, neizostavno vodi ka društvenom i poslovnom verifikovanju, što svakako mora biti i praćeno, prepoznavanjem ženske solidarnosti, kao značajnog elementa zdravog i prosperitetnog budućeg društva. Tu svakako nema mjesta za kolebljiv i nesiguran korak, jer će on biti načinjen sa mnogo utemeljenja, u znanju, sposobnosti, plemenitim namjerama, a svakako u pravcu sveobuhvatnog ženskog razumijevanja i uzajamne solidarnosti.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.