Društveni napredak na ovim prostorima je, definitivno, jedan usporen proces. Dok svijet nevjerovatnom brzinom ide naprijed, vrijeme ne štedi nikoga i insistira da se ponese njegovo breme, mi se, poput ležernog zeca iz priče, odmaramo sa strane, pametujemo i vjerujemo da ćemo stiči kornjaču pred sam cilj.

Jedan od indikatora stagnacije svega na ovim prostorima, upravo je broj femicida, koji drži postojeći kontinuitet, nekad se poveća, ali se rijetko kad smanji. Demonstracija sile, koja je uzročno, ali i direktno povezana sa femicidom, nešto je što je prisutno svakodnevno. To se događa toliko često, da je postalo banalizovano, a u nekim (većinskim) krugovima, čak i opšte prihvaćeno.

Na moju žalost i gnušanje, više puta sam prisustvovala takvim situacijama, a mišljenja sam da će toga biti još. Tužno je, ali vjerujem da svaka žena jeste, bilo kao neko ko posmatra, ili učestvuje.  Od porodičnog, poslovnog, preko socijalnog okruženja, gledala sam kako žene postaju manje od makovog zrna, pred tom čudnom silom zvanom Muškarac. Nazivam je čudnom, da, jer je vrlo neobjašnjiva ta „sila“, kao i svi „argumenti“ koji je takvom čine.

Porodična okupljanja su prilike koje bi svima trebale da život učine srećnijim, zabavnijim, da ljudima pokažu značaj toga što imaju porodicu. Slika porodičnih okupljanja na našim prostorima prilično je slična: muškarci uglavnom uživaju u razgovorima jedni s drugima, pored roštilja ili u nekim dnevnim sobama, dok se žene, obično, brinu o svim tehničkim detaljima da bi se to okupljanje uopšte održalo. Jednom sam prisustvovala sceni u kojoj je žena pokušala da učestvuje u razgovoru između njenog muža i prijatelja mu, tako što je iznijela jasan argument kojim je pobila ono što su obojica tvrdili. Prvo su se obojica pravili da je ne čuju, iako je bila vrlo jasna. Pošto je ponovila malo glasnije, muž joj je, kroz stisnute zube, rekao da ćuti i da se „ne ponaša nekulturno u društvu“. Suština cijele rasprave je tu, prosto, zanemarena, a riječ mlade žene obezvrijeđena kao da se radi o nižem biću. Kasnije sam čula da je završila u hitnoj, pretučena. Napustila je muža, vratila se kod svojih. Često čujem komentare, da ga je „izazvala“. Umjesto da se savije, da ćuti i čeka, da pokuša da ga “promijeni”.

U svom poslovnom okruženju često viđam žene koje su, zbog okolnosti u kojima su se našle, zakopale većinu svojih potencijala, i koriste samo onoliko koliko im je dovoljno da budu „mirne“. Često su te okolnosti takve kakve su zbog muškaraca sa kojima žive, da bi, zapravo, dozvolile njima da oslobode sve svoje talente (pa i privid istih), žrtvovale su svoje ličnosti. To je prilično „gadno“, a još me više tjera na povraćanje saznanje da su to izabrale same. Vjerovatno i zbog toga što idu linijom maneg otpora, jer one druge su, birajući sebe, uspjele da „otjeraju čovjeka“. Jednostavno, nije mu se dalo da u njegovom okruženju postoji ženska osoba čije ruke nisu samo za to da peglaju njegove košulje, čiji mozak ne služi samo razmišljanju o tome šta danas za ručak, čija sreća ne zavisi isključivo od posjedovanja poslednje modne kolekcije, i s kojom se razgovor ne svodi samo na njihov monolog. Viša je to matematika za njih. Najbolja situacija je kad odustanu kod prve nerješive situacije, a najgora kad pokušavaju na silu da je riješe.

Sinergetski efekat svega ovoga je i više nego očigledan. Ne možemo očekivati napredak kao društvo, ni u jednom jedinom pogledu, sve dok se fundametalni problemi nasilja nad ženama ne počnu rješavati.

 

Podijeli

O Autoru

Selma Hurić

Selma Hurić rođena 1984. godine u Prijepolju. Po vokaciji profesorica, po opredeljenju feministkinja, iz ljubavi kolumnistkinja. Borbu za ljudska prava smatra dužnošću, odgovornost prema prirodi i društvu imperativom postojanja. Vječito zaljubljena u prirodu, planinarenje i čitanje. Vjeruje da je mašta nadahnuće života.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja