Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeliće 26 miliona eura zajma za rekonstrukciju i nadogradnju dionice puta između Berana i Kolašina.

Finansiranje će biti iskorićeno za izgradnju 13,9 km puta, kao i za finalizaciju tunela dužine 2,8 kilometara koji će povezati Berane sa Kolašinom, piše Mina biznis.

“Projekat će znatno skratiti vrijeme putovanja između dva grada i poboljšati povezanost u manje razvijenim sjevernim regionima Crne Gore”, navode u EBRD-ju.

Kredit je uslijedio nakon dva prethodno potpisana sporazuma o finansiranju između EBRD-a i vlade Crne Gore u ukupnom iznosu od 25 miliona eura.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Kako navode u saopštenju, novi fondovi podržaće i pripremu sistema upravljanja putnom imovinom, koji će sadržati podatke o putevima i pomoći u planiranju kratkoročnih i dugoročnih usluga održavanja puteva. Time će se, kažu, doprinijeti optimizaciji planiranja puteva i raspodjele resursa u crnogorskom putnom sektoru.

U EBRD navode da su poboljšana povezanost i transportna infrastruktura presudni za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji.

“Time će se takođe podržati lokalni i regionalni turizam, ključni sektor crnogorske ekonomije”, navodi se u saopštenju.

EBRD je uključena u reformu putnog sektora u Crnoj Gori od samog početka investiranja u projekte u zemlji 2006. godine. Do sada je EBRD uložila 710 miliona eura u 74 projekta u Crnoj Gori.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja