Studije potvrđuju kako firme čiji su osnivači žene posluju jednako dobro kao i one koje vode muškarci, uprkos kapitalnim ograničenjima pred kojima se često nalaze. Dokazuje se i kako će portfelji koji nemaju raznolikost vjerovatno patiti s vremenom, piše Inc.

Više žena – manje neuspjeha

Istraživanja ukazuju na tri statistike koje sugerišu da je firma sa zaposlenima oba pola u boljoj poziciji za uspjeh. To su:

  • Žene su bolji pokretači: One pokreću firme s otprilike dvostruko manje kapitala i sposobnije su napraviti više s manje. Pretpostavlja se da žene percipiraju kako je teže podići velike količine kapitala, tako da često počinju posao s manje, iz jednostavnog razloga – jer je to lakše učiniti.
  • Žene rjeđe doživljavaju neuspjeh: procenti preduzetnika koji očekuju rast njihovog poslovanja je nešto veći kod žena nego muških preduzetnika i doživljavaju manje neuspjeha na vodećim pozicijama firmi, od faze osnivanja pa sve do uspješne rastuće firme.
  • Polna raznolikost poboljšava dugoročne uslove: firme s većom polnom raznolikosti ostvaruju bolje rezultate poslovanja i to u prosjeku za 30 posto.
  •  

Što kažu kritičari?

Ipak, neki preduzetnici tvrde da raznolikost, odnosno zaposleni oba pola, mogu spriječiti rast startup-a. Argumenti su da osnivači moraju donositi odluke brzo, a oni koji imaju previše raznolikosti kadra “gube” na brzini donošenja istih. Jer ako je najbolji odgovor i najbrži, tada ne želite raznoliku ekipu.

Uz pretpostavku da žene razmišljaju slično, drugačije od muškaraca, samo ženske ili muške ekipe će lakše i brže donositi zajedničke odluke. Ali to naravno ne mora biti i najbolja stvar. Jer time nećete imati pogled na problem od 360 stepeni niti mnoga drugačija potencijalna rješenja na probleme, što je slučaj kod miješanih ekipa.

Istraživanja pokazuju da ekipa ne samo da može imati koristi od postojanja različitosti, već postoji i direktna korelacija između skali uspjeha i postotka žena koje čine organizaciju. S tim ciljem napravljeno je istraživanje u 2 ekipe. Obadvije ekipe su činili i muškarci i žene. Osobe u dobi od 18 do 60 godina su kao prvo riješile test inteligencije, a zatim i niz problemskih zadataka. Rezultat je pokazao kako ekipa s većim IQ nije bila i uspješnija – bolje rezultate je postigla ekipa koja je imala više žena.

Dodjeljujući ženama koje su svojim radnim iskustvom, trudom i kreativnošću i zaslužile uloge na vodećim pozicijama od samog početka, privući ćete više istih. Pokažite da postavljanjem žena na više pozicije, one ondje imaju priliku i uspjeti. Isto kao i zadovoljan zaposleni, raznolikost će poboljšati mišljenje javnosti o Vašem poslovanju i brendu od samog početka.

Izvor: Bankar.me

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.