Svjetske berze bilježe danas najviši nivo u pet nedjelja, predvođene rastom kineskih tržišta kapitala usljed optimizma investitora u pogledu stabilnog oporavka druge ekonomije svijeta, dok je zabrinutost zbog rasta korona infekcija ograničila dobitke u Evropi i SAD-u.

Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih restrikcija na putovanja zbog porasta slučajeva korona virusa, za razliku od azijsko-pacifičkih država, uključujući Singapur, Australiju i Japan, u kojima je u toku postepeno ublažavanje međunarodnih ograničenja putovanja.

Američke i evropske berze, ipak, registruju mali uspon jer investitori polažu nade u donošenje korona programa ekonomske pomoći u SAD, pošto je Trampova administracija u nedjelju pozvala Kongres da usvoji svedeni zakon o olakšicama za preduzeća i domaćinstva, prenosi bankar.me.

Evropske akcije i cijene fjučersa na američkim berzama porasli su za 0,2 posto.

Foto: Ilustracija, pexels.com

S druge strane, indeks Londonske berze FTSE 100 i funta posrću uoči samita o Bregzitu kasnije tokom nedelje.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 1,0 procenat na dvoipogodišnji maksimum, podstaknut rastom indeksa najlkvidnijih kineskih akcija od 3,0 odsto i jačanjem hongkonškog Hang Seng indeksa za 2,2 posto.

Akcije najlikvidnijih kineskih firmi ove godine su skočile za 17 procenata u odnosu na rast američke indeksne korpe S&P 500 od gotovo 8,0 posto.

Na deviznim tržištima evro je oslabio za 0,1 odsto na 1,1819 dolara, dok je jen ojačao na 105,54 jena za dolar.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja