Indeksi na svjetskim tržištima spustili su svoje vrijednosti jer investitori sve više strahuju zbog posljedica zatvaranja najvećih svjetskih ekonomija.

Dow Jones pao je za 171,75 bodova, ili 0,57 posto, na 29.778,69, S&P 500 izgubio je 12,45 bodova, ili 0,34 posto, na 3.614,46, a Nasdaq Composite pao je za 0,67 bodova, ili 0,01 posto, na 11.923,46.

Među jedanaest glavnih sektora S&P 500, komunalne usluge i zdravstvena zaštita prošle su najgore.

Sezona zarada u trećem tromjesečju u samoj je završnici, a rezultate je dosad objavilo 465 kompanija iz sastava indeksa S&P 500. Od toga je 84,5 posto nadmašilo procjene, prema podacima Refinitiva. Ova sedmica donosi tromjesečne rezultate niza istaknutih trgovaca, prenosi bankar.me.

Walmart Inc je nadmašio očekivanja dobiti i zabilježio veći rast prodaje od 6,4 posto godišnje u istim trgovinama.

Foto: Ilustracija, semberija.info

Trgovac na malo za kućne popravke, Home Depot Inc takođe je nadmašio kvartalne procjene dobiti i prodaje jer su potrošači koristili produženi boravak kod kuće, kako bi se usredsredili na kućne projekte “uradi sam”.

Ipak, dionice Walmarta i Home Depota pale su 0,6 posto, odnosno 3,1 posto.

Ipak, dionice Kohl Corpa snažno su rasle 8,9 posto, nakon što je ovaj lanac robnih kuća objavio iznenađujuću tromjesečnu dobit i prognozirao snažne marže za nadolazeću prazničku sezonu.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja