Ako se države uskoro ne dogovore o novim međunarodnim propisima vezanim za digitalno oporezivanje, svjetski BDP će se smanjiti za najmanje jedan odsto.

Nastavak međunarodnih sporova oko oporezivanja velikih digitalnih kompanija koštao bi svjetsku privredu 100 milijardi dolara, upozoravaju predstavnici OECD-a.

Svjetska privreda bi mogla da padne za više od jedan odsto ako propadnu pregovori o prekograničnom oporezivanju i umjesto toga dođe do dalje eskalacije trgovinskih ratova, upozoravaju predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Sve veći broj zemalja zahtijeva da velike, profitabilne multinacionalne kompanije plaćaju pravedne poreze na temelju međunarodnih propisa, s obzirom na prenapregnute budžete usljed posljedica Kovida-19.

Cilj pregovora je da se ažuriraju međunarodni poreski propisi i prilagode dobu digitalne trgovine, posebno kako bi se obeshrabrile velike internet kompanije poput Gugla, Fejsbuka i Amazona da dobit prijavljuju u zemljama s niskim porezima, a ne u onima u kojima prodaju usluge i proizvode.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Budući da novi međunarodni poreski režim još nije uspostavljen, sve više država samostalno priprema poreze na digitalne usluge, na šta kabinet američkog predsjednika Donalda Trampa odgovara prijetnjom da će preduzeti protivmjere.

U najgorem scenariju, ti sporovi bi mogli da smanje globalni BDP za više od jedan odsto, procjenjuju u OECD-u, pod čijim krovom se vode globalni pregovori.

Novi propisi o digitalnom oporezivanju i predloženi minimalni globalni porez, povećali bi prihode od globalnog korporativnog poreza za 1,9 do 3,2 odsto, odnosno za 50 do 80 milijardi dolara godišnje, prenosi bankar.me.

Iznos bi mogao dostići i 100 milijardi dolara, ako se uključi važeći minimalni američki porez na dobit ostvarenu u inostranstvu, što bi odgovaralo iznosu od oko četiri odsto prihoda od globalnog korporativnog poreza. Dugoročno, to znači da bi se svjetski privredni rast smanjio samo za 0,1 odsto, izračunali su u OECD-u.

OECED-ov predlog budućeg sporazuma prihvatilo je 140 zemalja koje najavljuju nastavak pregovora. Ključno pitanje koje tek treba da se riješi je veličina preduzeća koja će biti podložna obavezi plaćanja poreza, što će olakšati dogovor o tehničkim parametrima.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja