Rast indeksa i prometa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj nije bilo značajnijh ekonomskih dešavanja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 porastao je 0,8 odsto na 655,3 poena, a indeks MONEH 0,9 na 9.894,57 bodova.

Promet je iznosio 68,25 hiljada eura i bio je 3,7 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 23 transakcije, a najveći udio u prometu, transakcijama i količini prodatih akcija imale su dionice Crnogorskog telekoma, prenijela je juče agencija Mina biznis.

Akcija te telekomunikacione kompanije porasla je 11,5 odsto na 1,16 eura. Snažno su porasle akcije Solane “Bajo Sekulić 42,7 odsto na 2,14 eura i preduzeća Mješovito Herceg Novi 36 odsto na 34 centa. Poskupile su i dionice Zetatransa 6,6 odsto na 81 cent i Hipotekarne banke 1,7 odsto na 875 eura. Gubili su Jugopetrol 4,5 odsto na 8,4 eura i Društva za menadžment poslove iupravljanje nekretninama MIG 0,8 odsto na 11,9 centi. Cijene akcija ostale su nepormijenjene kod Elektroprivrede (EPCG) tri eura, Budvanske rivijere 5,2 eura i Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi.

Ove sedmice je i Montenegroberza objavila analizu poslovanja kompanija iz sastava MNSE10 indeksa u drugom kvartalu. Kompanije koje ulaze u sastav tog berzanskog indeksa, njih deset, ostvarile su za prvih šest mjeseci neto gubitak od 2,22 miliona eura, dok su u istom periodu prošle godine imale dobitak od 9,57 miliona. U analizi se navodi se da je Crnogorski elektroprenosni sistem imao najveću dobit od 6,28 miliona eura.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja