U eurozoni je u avgustu 2020, uprkos daljem ublažavanju korona mjera, zabilježena deflacija na godišnjem nivou od 0,2 posto u odnosu na jul kada je inflacija iznosila 0,4 procenta, prenosi bankar.me.

U istom mjesecu prošle godine, inflacija je u 19-članom monetarnom bloku iznosila 1,0 procenat, napominje se u informaciji statističke službe Evropske unije.

U cijeloj EU, koju sada čini 27 zemlja nakon izlaska Velike Britanije početkom godine, međugodišnja inflacija je u avgustu takođe skliznula i to na 0,4 odsto sa julskog nivoa od 0,9 procenata. Godinu ranije stopa je iznosila 1,4 procenta.

Najviše stope deflacije na godišnjem nivou su prošlog mjeseca registrovane na Kipru (-2,9%), Grčkoj (-2,3%) i Estoniji (-1,3%).

S druge strane, najveću inflaciju su u avgustu imale Mađarska (4,0%), Poljska (3,7%) i Češka (3,5%).

U odnosu na jul, godišnja inflacija je pala u šesnaest država članica, ostala je stabilna u pet, a porasla u šest zemalja EU.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja