Njujork – Berzanski indeksi na Wall Street-u u srijedu su oštro pali, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka ekonomije i zbog toga što je malo vjerojatno da će Kongres uskoro prihvatiti nove fiskalne podsticajne mjere.

Dow Jones skliznuo je 1,92 odsto na 26.763 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,37 odsto na 3.236 poena, a Nasdaq indeks 3,02 odsto na 10.632 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u energetskom.

Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Alphabet, više od dva odsto, pa su izgubili dobitke od prethodnog dana, prenosi Hina.

Nada u brzi oporavak ekonomije i ogromne fiskalne i monetarne podsticajne mjere, podstakli su snažan oporavak cijena dionica od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže vrijednosti u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne vrijednosti, no od tada su oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

geralt (CC0), Pixabay

Negativno na tržište utiču i podaci koji pokazuju da se oporavak privrede od koronakrize usporava, nakon zamaha prethodnih mjeseci.

Prema izvještaju firme IHS Markit, u septembru su fabričke aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle, dok je oporavak većeg, uslužnog sektora usporen.

Zbog toga su nade u brzi oporavak ekonomije splasnule.

-Ekonomska aktivnost kreće se na otprilike 80 odsto vrijednosti od prije pandemije koronavirusa i neće se vratiti na te nivoe dok se ne razvije vakcina. Oporavak je sporiji nego što je bio u ona tri mjeseca kada se ekonomija otvarala nakon lockdown-a – rekao je direktor u firmi Glenmede, Jason Pride.

Osim zbog usporenog rasta ekonomije, na tržištu vlada nesigurnost i zbog daljeg širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih podsticajnih mjera.

Predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, kazao je da je Fed spreman da uvede i nove podsticajne mjere, ako to bude potrebno, te ponovio da bi Kongres trebalo da donese nove fiskalne podsticajne mjere.

No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Vašingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Predsjednik, Donald Trump, htio bi prije izbora da imenuje novog sudiju Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerovatno da će se predstavnici demokrata i republikanaca prije izbora dogovoriti o novim podsticajnim fiskalnim mjerama američkoj privredi.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 odsto na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 odsto na 12.642 poena, a pariški CAC 0,62 odsto na 4.802 boda.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja