Značaj zlata kao faktora stabilnosti ekonomije u kriznim vremenima je široko poznat, međutim, proteklih mjeseci bilježe i povećanu tražnju za drugim metalima. Srebro se na ovaj način pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal, piše investitor.me.

Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 odsto tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lani. Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca – u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj, pri čemu su oba zabilježila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet mjeseci.

Posjedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Foto: Ilustracija, logicno.com

Rast na američkom i njemačkom tržištu je djelimično nadoknađen slabijom tražnjom u Indiji, posebno posljednjih mjeseci.

Uprkos tome, dugoročne prognoze govore da i sa pomenutim rastom koji se trenutno odigrava, industrija srebra će 2020. zabilježiti ukupan pad od 10 odsto na godišnjem nivou.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja