Čujem, priča se ovih dana o ukidanju društvenih mreža. Uglavnom, kažu, zbog širenja lažnih vijesti i unošenja panike među ljude. Ima smisla…

Takođe, ono što mi je okupiralo pažnju je kratki video na italijanskom, koji opet, je li, ovih dana kruži internetom, u kojem se priroda obraća planeti.

Sa jednom konstatacijom: „Nismo dobro“.

I sa jednom porukom: „Zastanimo“.

Ipak, koliko god se ljudi plašili svega što dolazi, i što može biti zaista kobno po čovječanstvo, pokazalo se da ne pristupaju baš odgovorno ovom globalnom problemu. Izgleda da se tek sada, kada je nastupila opasnost koja će, to nam je svima jasno, imati ogromne štetne poslijedice, zaista pokazalo pravo lice čovjeka, u svoj svojoj bespomoćnosti i minornosti.

Резултат слика за ascolta video corona pictures high resolution

Nisu društvene mreže problem, problem je ono što se njima prenosi. Problem je što mnogi, koji nemaju ni moći a ni sposobnosti da razumiju šta nam se zapravo dešava, bez cenzure komentarišu, postuju, tweetuju, sharuju, taguju…Vide neku pozadinu svakog instrumenta koji se u ovoj borbi upotrebljava, politizuju uvođenje mjera i načine njihovog sprovođenja, konstantno kritikuju ako se nešto uradi, onda prozivaju ako se ne uradi. Za sve, ničim izazvani, imaju mišljenje i stav, objašnjenje i neku novu informaciju….

Nije vrijeme da bilo čemu pripadamo,vrijeme je da budemo to što jesmo. Da manje govorimo a više poštujemo tok sopstvenih misli, i damo im priliku da produkuju „antitjela“, koja će nas zaštiti od nas samih. Činjenica je da planetarno nismo dobro, ali je isto tako i činjenica da toga, kako stvari u ovoj pošasti teku, nismo baš ni svjesni. Niti ta konstatacija prirode dopire do ljudi, niti ona poruka da treba da zastanu. Da shvate da su nas u ovu priliku dovele čudne neprilike, čiji su uroci ponašanja, ponašanja, ponašanja…Bez mjere i savjesti. Bez unutrašnjeg balansa (vjere), kojem nas uče od kako je svijeta i vijeka.

Neće nas spasiti ukidanje društvenih mreža, kao ni sprovođenje bilo kakvih drastičnih mjera, ako snagu u sebi ne pronađemo.

Zato zastanimo.

Nismo dobro. Zastanimo, da bi ozdravili.

Podijeli

O Autoru

Selma Hurić

Selma Hurić rođena 1984. godine u Prijepolju. Po vokaciji profesorica, po opredeljenju feministkinja, iz ljubavi kolumnistkinja. Borbu za ljudska prava smatra dužnošću, odgovornost prema prirodi i društvu imperativom postojanja. Vječito zaljubljena u prirodu, planinarenje i čitanje. Vjeruje da je mašta nadahnuće života.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja