Berlin – Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana su u septembru, što pokazuje da vjeruju u oporavak od koronakrize, uprkos napetostima u pregovorima o Brexitu i rastu broja novozaraženih, saopšteno je iz Instituta ZEW.

ZEW-ov indeks očekivanja investitora za najveću evropsku ekonomiju u narednih šest mjeseci u septembru je u odnosu na avgust porastao 5,9 bodova na 77,4 boda, prenosi SEEbiz.

Ocjena aktuelnog stanja znatnije je poboljšana u septembru u odnosu na prethodni mjesec, što se ogleda u skoku odgovarajućeg indeksa 15,1 bod na minus 66,2 boda.

-ZEW-ov indeks je opet poboljšan, što pokazuje da stručnjaci i dalje očekuju značajan oporavak njemačke ekonomije. Pozitivno raspoloženje nijesu narušili, ni zakočili pregovori o Brexitu, ni rast broja novozaraženih – rekao je predsjednik Instituta ZEW, Achim Wambach.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Njemačka ekonomija se oporavlja od maja kad su ukinute mjere zatvaranja uvedene radi sprječavanja širenja koronavirusa. Ekonomska aktivnost je još slabija u odnosu na pretpandemijske nivoe i ekonomisti očekuju spor oporavak od krize.

Podršku oporavka pružaju veliki programi podsticaja koje je uvela koaliciona Vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, a uključuju privremeno sniženu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) kako bi se podstakla potrošnja i podrška kompanijama radi očuvanja radnih mjesta i sprječavanja talasa otkaza.

Wambach je upozorio na probleme koji predstoje nekim sektorima, posebno bankarskom.

-Prognoze za bankarski sektor ostaju negativne, razotkrivajući strah i da će se u narednih šest mjeseci povećavati broj kredita koje nije moguće naplatiti – rekao je Wambach.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja