Rim – Turistički sektor u mediteranskim zemljama trpi ogromne gubitke zbog pandemije virusa Covid-19, međutim Italija je, uprkos poteškoćama, ostvarila bolje rezultate od Francuske i Španije.

-Italija je jača, ili manje slaba, od dva direktna konkurenta – Francuske i Španije – piše italijanski list La Stampa.

Zemlje širom svijeta suočavaju se s teškim ekonomskim posljedicama pandemije, a jedna od najteže pogođenih privrednih grana je turizam, zbog čega su posebno na udaru države koje najviše zavise od turizma, prenosi Blic.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Prema podacima italijanske nacionalne agencije za turizam, Enit, za prvih osam mjeseci ove godine, udio turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP) je 3,2 odsto, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 5,7 odsto.

Iako značajan, taj pad je manji u odnosu na druge zemlje poput Francuske gdje je zabilježen pad od 4,5 odsto i Španije 3,1 odsto.

Procjenjuje se da će broj stranih turista u Italiji tokom ove godine biti smanjen 58 odsto, odnosno za 37 miliona posjetilaca, a broj noćenja za 126 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja