Projekat ženska knjiga “Women Book” koja obuhvata priče o razvojnom putu uspješnih preduzetnica, imao je završni sastanak žena iz šest zemalja regiona (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija) u subotu u Prizrenu u hotelu “Premium Park”.

Projekat je podržan od Fonda za Zapadni Balkan (WBF), sufinansiran od HELP – Hilfe zur Selbsthilfe.

Direkrtorka NVO “Lady/Balkan Women Association” iz Kosova, Sanija Murati kao glavni problem žene da samostalno zakorači u preduzetništvo, kako onih koji žive na Kosovu tako i na Balkanu, vidi u njihovoj nedovoljnoj informisanosti.

-Žene traže da im pomognemo da nađu posao. Kada ih upitamo šta znaju i mogu da rade, odgovori uglavnom budu “bilo šta”. Žene treba informisati da prvo moraju naučiti da predstave svoje kompetencije, gdje vide sebe u budućnosti jer zanimanje za “bilo šta” ne postoji. Drugi veliki problem je njihova nedovoljna informisanost o određenim projektima, organizacijama i institucijama odnosno šta oni nude i predstavljaju i šta mogu da od njih očekuju i traže – kaže Murati.

Prema njenim riječima, problem je i u mentalitetu koji sputava ženu da izađe iz tradicionalnog okvira i zauzme se za bolji položaj u društvu, dodajući da su samohrane majke jedna od najugroženijih finansijskih grupa.

-Kosovo ima, po pitanju zakona o pravima na imovinu, najuredniji zakon. Problem je što žene nemaju dovoljno informacija o tome. Veliki broj njih se dobrovoljno ili iz straha odriče imovine u korist neke muške figure iz porodice.Vjerujem da ćemo naći način da iskustva u radu sa civilnim sektorom i ženama u preduzetništvu pošaljemo dalje i motivišemo ih da nam se pridruže i nastavimo skupa –rekla je Murati.

Predsjednica “Filigrant Art-a” iz Srbije, Jasmina Savić, kao jedan od glavnih problema izdvojila jeloš ekonomski položaj žena kao i njihov veliki procenat nezaposlenosti.

-Prilikom zapošljavanja, u sklopu kvalifikacija kandidatkinja za posao, traži se da djevojke potpišu i odgovore na pitanja da li će se u određenom periodu ostvariti kao majke. Protiv toga smo se borile i takva pitanja su se zvanično uklonila iz formulara za posao, ali i dalje nezvanično “diše” pravilo da djevojke moraju birati između karijere i porodice, što je nedopustivo. Simbioza da žena može biti ostvarena u poslu i kao majka, neki ne prepoznaju – istakla je Savić.

Kako dodaje, još jedan nezamarljiv problem je nasilje nad ženama, a “zakonska regulativa je stvari donekle uredila, ali je problem  što se u praksi ne poštuje”.

-Sigurno kuće nijesu opravdale povjerenje. Žene po izlasku iz njih nemaju gdje da se vrate pa ponovo odlaze kod nasilnika. Tradicija je, takođe kamen spoticanja da se žena odvaži za preduzetničku priču. Ništa manje nije važan i problem Romkinja koje se udaju jako mlade i jedan dio projekta treba usmjeriti ka rješavanju i toga problema – kazala je Savić.

Predsjednica udruženja “Poduzetnice IN” iz Bosne i Hercegovine, Adisa Tufo podsjetila je na citatŽan Pola Sartra” Možda će nekada doći bolja vremena, ali samo ovo vrijeme je moje”.

-Prošlost nas gradi na žestoki način, stvara promjene u naš DNKa, ali ipak, posle toga biva bolje vrijeme i neka ono najbolje bude danas. Ne znamo kako će biti sjutra, ali učinićemo da bude bolje od vremena iza nas jer smo mi nosioci promjena. U većini zemalja je veliki broj obrazovanih žena, a to je slučaj i s ženama u  Bosni i Hercegovini. Međutim, broj žena koje imaju odgovorne funkcije, u bilo kojem segmentu društva, je veoma mali jer ostaju negdje u pozadini – rekla je Tufo.

Ona ističe da projektom “Woman Book”, njeni nosioci žele da “zbiju redove i pruže ruke jedne drugima kako bi stvorili bolje uslove za žene i djecu u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana”.

-Vrijeme je da jačamo ženski lobi i na tome treba vrijedno i kontinuirano raditi. Moja kompanija radi u građevinskom sektoru odnosno u  tipičnom muškom sektoru. Kada napravite prvi korak ka uspjehu, svi vas podržavaju. Međutim, kada malo isplivate na površinu i rezultati postanu transparentni, svi se utrkuju da vas naprave nevidljivim. To se radi iz straha jer postajete prijetnja da možete ugroziti nešto što se zove muški svijet. Iz tih i još mnogo drugih razloga, traba da marljivo radimo na ovom projektu koji ima toliko dobrih ideja – poručila je Tufo.

Predsjednica udruženja preduzetnica Makedonije, Daniela Dabeska istakla je da sežene Zapadnog Balkana generalno suočavaju s istim problemima.

-Da te stvari kreću na bolje govori i činjenica da Makedonija ima dvije ministarke i gradonačelnicu, ali treba raditi na povećanju tog broja. Nedavno istraživanje koje je rađeno u Makedoniji pokazalo je da žene dobrovoljno ostaju kući kako bi čuvale djecu i stare roditelje. Sve to potiče iz patrijahalne norme i tradicije koja vrednuje kapacitet žena i koja je njihova glavna uloga. Ne vidim da će se ti stereotipi uskoro iskorjeniti – rekla je Dabeska.

Kako dodaje, slična situacija je i u privatnom biznisu koji uglavnom pokreću muževi.

-Najčešći razlog je što one nemaju imovinu na svoje ime i teško mogu obezbijediti kredit i otpočeti samostalni biznis. Nasilje nad ženama je takođe jedan od glavnih problema na čijem rješavanju treba takođe raditi. Postoji izreka koja kaže: “Ako želiš da negdje stigneš brzo, ideš sam, ali ako želiš da stigneš daleko, ideš zajedno sa prijateljima”. Naši problemi su vrlo slični, ali udruženi možemo bolje i brže da ih rješavamo – kazala je Dabeska.

Prema riječima predsjednice udruženja preduzetnica Crne Gore, Edite Dautović interesovanje za “Woman Book” u Crnoj Gori, je veliko i ljudi se uveliko interesuju kada je mogu potražiti u štampanom odnosno elektronskom izdanju.

-Održali smo tri okrugla stola odnosno radionice s učenicima i studentima i uvidjeli da su itekako bili nadahnuti preduzetničkim pričama koje će biti objavljene u knjizi. Potrudili smo se da predstavimo 10 uspješnih žena iz različitih djelatnosti, starosnih doba i po broju godina koliko su u privatnom biznisu.U aprilu, 2018. godine,  kada je Sanija Murati inicirala da se okupimo, krenule smo s velikim intuzijazmom. Nijesmo zanemarili ni druge segmente ženskog stvaralaštva koji takođe mogu biti podsticajni. Čitajući “Woman Book”možemo da stvorimo osjećaj da smo na Balkanu svi slični, povezani i da njegujemo slične vrijednosti.Upravo nas je multikulturalnost i povezala. Kao žena sam presrećna što sam ovjde i zadovoljna što je udruženje preduzetnica Crne Gore u ovakvoj mreži koja sam sigurna neće završti samo na ovom projektu – rekla je Dautović.

Predsjednica Opservatorija za dečija i omladinska prava Albanije, Elma Tershana istakla je da je cilj napraviti istoriju uspješnih žena.

-Ne želimo zanemariti one koje su već uspjele i istoriju žena koje su heroine i znale da od 50 dolara naprave biznise.Komunikacijom i mijenjanjem poruka možemo postići da one postanu svakodnevne heroine. Živimo u epohi tehnologije koji intevizira komiunikaciju, prevazilazeći jezičke barijere ujedinjavajući zajedničke interese za saradnju što i jeste naša misija – rekla je Tershana.

Prema riječima eksperta Bajrama Fusha, obrazovanje je velika stavka o kojoj treba voditi računa.

– Ukoliko imamo obrazovanu kćerku, djevojku ili ženu ona će biti svjesna da ne treba da ćuti i trpi već će imati jasnu sliku o sebi i svojim pravima. Žene ne treba da se bore protiv muškaraca već da se zajedno razvijaju. Cilj nam je napraviti jaku ženu koja će biti ravnopravna s muškarcem i u karijeri.Međutim, najvažnije pitanje je –  Ko su muškarci od kojih žene traže prava? Odgovor je sasvim jednostavan – to su sinovi i braća. Prije nego nastupi zakon, kod kuće moramo usmjeriti sinove i braću da osjećaju sestru, da ona treba da je ravnopravna s njima. Žene ne trebaju da se plaše i da se pitaju šta da rade kada muška figura uzme konce u svoje ruke, već da konstruktivno razmisle i zajedno s muškarcima stvaraju jako društvo – kazao je Fusha.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.