Današnja sagovornica Preduzetnica.me je dugogodišnja direktorka internacionalne ekonomije  kompanije “Cepter”, a trenutno je izvršna direktorka za prodaju i marketing. Ona je ujedno i književnica, pjesnikija, vokalistkinja i slikarka. Manekenstvom se profesionalno bavila, u zemlji i inostranstvu. Takođe, vlasnica je marketinške agencije “MariaVictoria”.

Kao umjetnica, odlikovana je brojnim nagradama na polju poezije i slikarstva. U svim njenim književnim djelima, ona je sama radila grafike kao ilustraciju.  

U intervjuu koji slijedi Maria Viktoria govori o uticaju korona virusa na preduzetništvo kao i o umjetnostima kojima se bavi.

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu Covid – 19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

Jasna slika o Covid – 19 je da treba imati, prije svega, najviši stepen personalne kontrole i zaštite. Mišljenja sam da je vještački proizveden i iz tog ugla, nebitno mi je –s koje strane (Kina ili Amerika), osim da je čovjek životno ugrožen. Čak i čovječanstvo.

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo?

Posledice koje ostavlja na društvo su pozitivne i negativne. Pozitivne, jer smo se svi, nenadano, susreli sa svojim – Ja i nadam se, shvatili koliko je čovjek, zapravo, mali to jest slabiji od jednog nevidljivog virusa. Pozitivne posledice su što smo svi dobili, iako nismo tražili, šansu da prikočimo, odmorimo i uradimo sve ono, što nam je zbog brzine i svakodnevne trke, bilo nemoguće. Očekujem da smo izvukli poruke i da ćemo biti bolji ljudi. Planeta je odmorila od ljudske agresije, zagađenja, obnovila se. Negativne posledice su panika, strah, bespomoćnost, neizvjesnost i gledati kako dalje.Takođe, udaljenost od voljenih, smrtni ishod, recesija, ekonomski kolaps, mislim na svjetske razmere.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija ?

Situacija će trajati koliko mi lično budemo disciplinovani.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Bojim se da su mala i mikro preduzeća najviše desetkovana ovom situacijom, ali čak, i uz skromnu pomoć države, u prilici su da brže “stanu na noge” u odnosu na veće sisteme. Naravno, sve zavisi od više faktora. Različite djelatnosti će kroz krizu i različito proći.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Ženske kompanije – hoće, nema razlike.

Kako će se žena generalno izboriti usljed ovih prilika sa profesionalnim angažmanom i porodičnim obavezama?

Situacija je za sve nas nova. Savremena žena je, nevezano i za pandemiju i vandrednu situaciju, dosta opterećena i angažovana na više frontova. Svakako da će ženi, generalno gledano, ova situacija dodatno otežati funkcionisanje. Međutim, mi žene smo ujedno I “ljepši” i “jači” pol. Neslućene su granice ženske sposobnosti i moći.

Možete li da prokomentarišete posljedice korona virusa sa aspekta ljudskih prava i prilika u obrazovanju i kulturi?

Ljudska prava su ugrožena upravo samim virusom, jer smo morali da selektujemo svoje slobode, a ona je osnovno ljudsko pravo. Gledajući tragične slike Italije i Španije, i moranje ljekara da odlučuju koga će ostaviti na aparatu, kome dati prednost i šansu da živi, a kome ono drugo, su baš ta ugroženost. Obrazovanje je svjetlija slika u cijeloj situaciji, jer smo preko noći uspjel”i da odgovorimo zadatku kroz onlajn platformu obrazovanja. Ova situacija nas je ubrzala.

Uz sve nedostatke i pehove, na kraju je to pitanje u plusu toliko da su mnogi mladi, ali i mali školarci stava da ovako treba nastaviti i nakon pandemije. Kultura je naizgled  “stala” ako mislimo na kulturno -umjetnička dešavanja, događaje, ali umjetnik uvijek stvara, a stvaralaštvo uvijek živi na taj način.

Da li imate u planu uvoditi neke slične – srodne djelatnosti u vašoj kompaniji i raditi na novoj strategiji poslovanja?

Novine u strategiji poslovanja su dio poslovne evolucije. To je proces koji se kontinuirano dešava, i koji diktira tržište i savremeno doba, u ovom slučaju  i korona. Ništa specijalno neću mijenjati, osim što će, svakako, biti više onlajn aktivnosti, umjesto “živog kontakta.

Za kraj, šta bi ste poručili preduzetnicama?

Da istraju. Ako je potrebno, prekvalifikuju, to jest prepregistruju, shodno onome što tržište diktira. Preduzetništvo je preduzetništvo. Savjetujem više atraktivnih ponuda. Uvijek sam za niže cijene, a veću masovnost, to jest broj klijenata, nego obratno.    

  Riječ više o umjetnosti           

                                                                                                                                                                                          Knjiga i Vi. Kako je počela Vaša priča?

Moja pjesnička bajka postala je stvarnost u djetinjstvu. Imala sam sedam godina kada sam napisala prvu pjesmu. Zvala se “O majci” – povodom 8. Marta. Osvojila sam prvo mjesto na gradskom takmičenju (Smederevo), na regionalnom (Srbija) i državnom (Jugoslavija). Ostale pjesme su, nakon toga, same “potekle”. Danas ih imam više od 2.000. Sa pet godina sam počela da slikam. Tokom čitavog života, te dvije umjetnosti uz muziku, kao treću, su se borile u meni.

Koja su tri osnovna pravila koja svako ko se bavi pisanom riječju mora da ispoštuje?

Danas svi žele da pišu, posebno poeziju. Svi hoće da budu pjesnici. Uzvišeno zvuči. Ne želim da budem pogrešno shvaćena, ali se zalažem za profesionalnu i stučnu kritiku. Poezija jeste božji dar u čovjeku, ali pored toga, preduslov za kvalitetnu poeziju je načitanost, filozofski stav, emocija, psihološki pristup temi, dobar čovjek u čovjeku i obrazovanje.

Sve nabrojano u jednoj ličnosti za posledicu ima – kvalitetnu poeziju. Kada u stihovima vidim pravopisne i gramatičke greške, prestajem da čitam pjesmu, i ne smatram da je taj autor – pjesnik. Možda grubo, ali za mene pjesnik prije svega mora da bude pismen.

Prilikom izbora tema šta treba da bude na prvom mjestu?

Izbor tema je individualna stvar. To je emotivno stanje. Uglavnom se piše ljubavna poezija. Ne biram temu, već ona mene. Najčešće napišem pjesmu, pa iz teksta se naslov sam nametne. Kada komponujem, opet, krećem od teksta, ka muzici. Dakle, kvalitetan tekst, poezija, su moj temelj.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja