Hrvatska ekonomija oslabila je u trećem tromjesečju deset odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je najviše posljedica pada lične potrošnje, pokazuju preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ovaj pad je manji u odnosu na rekordni minus od 15,4 odsto u drugom kvartalu, prenosi Mina biznis.

Ovo je drugo tromjesečje zaredom kako hrvatska ekonomija bilježi pad na godišnjem nivou, što znači da je zemlja ušla u prvu recesiju od 2014. godine.

Foto: Dubrovnik, Hrvatska/ pexels.com

“Realni pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od deset odsto u periodu od jula do septembra drugi je najveći od 1995. godine, kada je počela da se vodi kvartalna procjena BDP-a”, navodi se u saopštenju državne statistike.

Prema statističkim pokazateljima, potrošnja domaćinstava je u prethodnom tromjesečju potonula 7,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su tri odsto na godišnjem nivou.

Izvoz robe i usluga je pao 32,3 odsto međugodišnje. Izvoz robe je bio manji tri odsto, dok je izvoz usluga potonuo 45,3 odsto. Uvoz roba i usluge je pao 14,1 odsto međugodišnje. Pritom je uvoz robe smanjen 9,9 odsto, a usluga 33,3 odsto.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja