“Novac je kovana sloboda”, rekao je Fjodor Dostojevski. Taj odnos duha i materije treba da je važan svakoj ženi jer je samo ekonomski samostalna žena u potpunosti slobodna žena.

Na tu temu, između ostalog, razgovarala sam s preduzetnicom, menadžericom, liderkom, generalnom direktoricom kompanije “ČIP sistemi”, kreatorkom i realizatorkom brenda “Hobby Art Centar”, dobitnicom priznanja “Uspješne žene BiH Sarajevo 2017” i “NajŽena XXI veka Beograd 2017”, oba priznanja su u kategoriji preduzetništva, Adisom Tufo. 

U nevladinom sektoru ste aktivni sedam godina. Možete li prenijeti Vaša iskustva, koliko se napredovalo po pitanju ženske incijative i želje da ona zakorači u privatni biznis?

Za tih sedam godina sam jako aktivna. Obišla sam cijeli region i upoznala se sa radom NVO u svim tim zemljama. Pomaci su vidljivi, stvari se mijenjaju i idu naprijed, ali još uvijek nedovoljno brzo. Sva dešavanja odnosno osnaživanje, jednakosti polova i propagiranje ženskog preduzetništva nije uzelo dovoljno maha. Još uvijek ima dosta posla da se radi na tom polju.

Ekonomska samostalnost je preduslov za bolji život. Koliko su toga svjesne žene Zapadnog Balkana?

Kada ste ekonomski zavisni, zavisni ste na svaki drugi način. Kada ste ekonomski samostalni, samostalni ste u svemu. Stalno pričam o osnaživanju žena i podstičem ih na preduzetništvo. Žena na Balkanu treba da se osnaži. Ona nema dovoljno samopouzdanja, još uvijek nije svjesna ko je, svojih prava i da je upravo ona ta koja može promijeni svoje stanje odnosno položaj u društvu.

Potrebno je da još puno pričamo i radimo na tu temu. Treba nam još mnogo susreta, putovanja, rušenja predrasuda da bi sve to urodilo plodom. Sigurna sam da će projekti, na kojima vrijedno radimo, narasti i živjeti nakon nas.

 

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Nemam najpozitivnija iskustva, ali u jednom dijelu. Obično iz mikrosredine, od žena manje uspješnih, nema podrške kada se očekujete. Međutim, kada dođete u kontakt sa uspješnim, ostvarenim ženama, situacija je drugačija, one su spremne da pruže ruku i pomognu.

Ženska (ne)solidarnost me asocira na priču o gusjenici koja je poželjela da bude leptir. Svi su joj se smijali osim leptira jer je on taj put prošao i zna da je to moguće. Kada ste na početku, uglavnom se svi utrkuju da kažu šta ne možete.Međutim, žene koje su prekrčile put do zvijezda su spremne da pomognu da dođete na tron.

Nažalost dešava se, da žena neće podržati drugu ženu, iz nekih samo njoj poznatih razloga. Takva žena često podsvjesno nema snagu da podrži drugu ženu jer sama nije u stanju da izađe iz komfor zone, da pokrene vlastite potencijale i bude srećna. Lakše joj je da osuditi, nego da prizna sebi da bi najradije bila na njenom mjestu.

Izaberite posao koji volite, i nećete morati da radite nijedan dan do kraja života” (Konfučije). Prateći Vaš rad, ostavljate utisak da se vodite tom mišlju?

Svaki posao treba raditi s strašću jer je ona ta koja pokreće svijet. Ne mogu reći da je isključivo ljubav potrebna. Kada samo volite i nešto posmatrate i čeznete za tim, isto je kao da samo sanjate. Međutim, kada sanjate i u to uložite jednu dozu energije i krenete u realizaciju s strašću i uvjerenjem da će to uspjeti, možete postići bilo šta. Važno je da znate šta želite, volite i da ste spremni da se pokrenete na određenu akciju, da dođete do rezultata. Treba puno ljubavi, odricanja, ali i strasti jer kad radite s strašću bilo koji posao, rezultati ne mogu izostati.

 

Projekat ženska knjiga “Women Book” koja obuhvata priče o razvojnom putu uspješnih preduzetnica, nedavno je imao završni sastanak žena iz šest zemalja regiona (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija) u Prizrenu.

Projekat je podržan od Fonda za Zapadni Balkan (WBF), sufinansiran od HELP – Hilfe zur Selbsthilfe. Možete li prenijeti utiske?

Žene koje se okupljaju na ovakvim događajima su “široke”, otvorene žene, a kada se otvorite onda ste spremni prihvatiti sve moguće razlike. Različitost je bogastvo, otvoreni za upoznavanje nečeg odnosno nekog drugačijeg, širimo vidike. Na taj način,  još više se otvaramo i to se, na kraju, vraća nama. Na našim prostorima, nakon svega što smo doživjeli, svih strahota koje smo prošli, došlo je vrijeme da više putujemo, razmjenjujemo mišljenja, da se upoznajemo, rušimo predrasude i da se otvaramo jedni prema drugima.

Mnogo putujem i upoznajem divne žene. Na ovakvim događajima, poput projekta Women Book”, uvijek je predivno druženje i razmjena sjajne energije.

 

Sve smo mi Balkanke slične. Slično odgojene i sličnom naučene, nije nas baš puno uspjelo isplivati na površinu, ali ove koje jesmo, držimo se snažno jedna druge i nesebično pružamo ruke drugim ženama i pozivamo ih da krenu ovom stazom koju smo im utabale. Sretne, obrazovane i osnažane žene srećnu djecu rađaju, a mi planetu zemlju želimo ispuniti pozitivnom energijom i ljubavlju…”.

Ovaj citat iz Vaše knjige “Vruć krompir” govori o sinergiji koja treba da vlada među ženama Zapadnog Balkana. Dakle, ta misao je zapravo i jedna od Vaših životnih vodilja?

Od te misli živim, to je moj život, govori njegovu suštinu. Otvoreno sam biće, često govorim o sebi, svom životu i mislim da sam dobar primjer da se može uspjeti. Rođena sam i odgojena na Balkanu u tradicionalnoj – patrijahalnoj porodici. Udala sam se i za takvog muškarca, živim svoj san.

Moja životna lekcija je – Sebe stavi u fokus. Kada sebe najviše volite onda vas i drugi vole. Kada mislite da se trebate poniziti, spustiti na zemlju, odreći sebe ili bilo šta drugo da uradite da biste ugodili nekom muškarcu, uvijek gubite.Sve smo mi žene tako različite, a u suštini tako iste. U sebi nosimo ono tipično žensko i nema veze da li smo na Balkanu ili na bilo kojem drugom kraju svijeta. Na isti način volimo i to je prva stepenica, da pružimo ruke jedna drugoj i zajedno krenemo naprijed.

 

Možete li otkriti neke buduće poslovne planove ?

U ovom vremenu digitalizacije osjetno je da nestaje povjerenja među ljudima; susret, stisak ruke i razmjena mišljenja dovode do rušenja svih predrasuda i rušenja granice među ljudima. 

Jako je važno putovati Balkanom, a to ću raditi i u budućem periodu. Pričaću svoju priču i upoznavati žene i na taj način pokušaću da spajam srca ljudi. Ta misija mi je do sada dobro išla i želim da nastavim tim putem.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.