Interesovanje za kupovinu nekretnina je usljed situacije izazavane korona virusom potpuno nestalo, pa agencije za nekretnine ovih dana praktično nemaju posla, moglo se čuti od predstavnika agencija za promet nekretnina. Taj trend se nastavlja i uslijed ublažavanje restriktivnih mjera, tako da se ništa spektakularno  ne očekuje ni 4. maja kad je upitanju ova branša. Oni navode da je realno da zbog izostanka tražnje dođe do pada cijena nekretnina u narednom periodu ili stagnacije.

 

Vesna Stevanović, vlasnica agencije za nekretnine Premium properties  iz Beograda.

Situacija izazvana virusom Covid 19 imala je uticaj na mnoge oblasti privrede. Sektor turističke privrede potpuno je stao. Tržište nepokretnosti funkcioniše najminimalnije moguće. Rad se uglavnom odnosi na poslove koji su ostali nedovršeni prije početka ove pandemije, sa manjim brojem ljudi i uz pridražavnje svih zakonskih mjera.

Svako tržište i njegov odnos određuje ponuda i potražnja. U ovom trenutku imamo odusustvo oba elementa, pa samim tim i situaciju sa kojom se do sada  nismo susretali.  Agenti se trude da ostanu u kontaktu sa klijentima, a kontakt se uglavnom  obavlja putem: telefona, e-mailom i on- line platformi koje su se pokazale značajnim sredstvom komunikacije u ovom trenutku.

Najčešća pitanja su istovremeno i odgovori. Samo u očekivanja kupaca i prodavca dijametralno različita. Kupci koji žele kupovinu stana  u nekom od popularnih Beogadskih  kvartova očekuju pad cijena, dok prodavci mudro ćute i ne izlaze sa ponudom. U zakupu nepokretnosti nešto je drugačija situacija. Cijene zakupa pale su za oko 20% i to u onim dijelovima grada gde je bilo najviše  ponude za kratkoročno izdavanje. Njihovi vlasnici su se odlučivali da takve stanove ponude za znatno niže cijene za tromjesečno izdavanje dok  su nešto više cijene tražili da budu nakon tog perioda. Još jedan segment tržišta dobio je značajnu ulogu, a to je povećana tražnja za vikendicama u okolini velikih  gradova sa okućnicom. Uslov je da postoji komunalna infrastruktura i asfaltni put izdavaja se budžet, a stanje nekretnine nije toliko bitno. Traže vikendice  koje su do 80 km u okolini  glavnih gradova.

Važno je istaći da su se mnogi obraćali agenciji sa pitanjem: “Kako prevazići cijene zakupa u ovom periodu?”. Savjeti nas agenata su bili da se nađu kompromisna  rješenja. Dogovorom, uglavnom,  su snižavane cijene ili se nudila mogućnost odlaganja plaćanja  na rate. Retejl sektor je dosta pogođen pa su vlasnici lokala primenili sličan model uz mogućnost odlaganja rente a zahtevali plaćanje tekućih troškova. U poslovnim zgradama su mahom davali mogućnost plaćanja na rate uz produžetak ugovora za broj rata i obavezno plaćanje održavanja.

Primetno je da se  u retejl  i sektor mode brzo preorijentisao na on-line kupovinu. Druga na listi je kupovina bijele tehnike i nekih osnovnih kućnih aprata, a primjetan je i povećan promet  društvenih igara, muzičke opreme i malih kućnih aparta za ličnu upotrebu. Tako da je covid situcija izrodila novu grupu potrošača sa potpuno novim navikama.

Svaka kupovna moć je praćena rastućom likvidnošću, planom razvoja i edukacijom potrošaća pa je covid sutuacija svojevrstan test za privredu. U svemu ovome moramo razlikovati dve vrste parametara ekonomske i psihološke. Za razliku od ekonomskih koji su vrlo merljivi i precizni, daleko značajniju ulogu u svijesti potrašača su psihološki parametri čije poslijedice su dalekosežne, a parametri nemerljivi.

 

U jednom se svi slažemo da svi čekamo  da izađemo jači i snažniji iz ove situacije, mudriji za jedno  novo iskustvo i spremni da nastavimo tamo gdje smo stali.

 

Direktorica podgoričke agencije Millennium nekretnine, Edita Dautović. 

Mi i mjesec dana prije nego što su uvedene posebne mjere zbog korona virusa nijesmo imali posla. Poslednje što sada neko želi je da razmišlja o kupovini stana. Meni je bilo za očekivati da u ovakvoj situaciji nemamo posla i mislim da se nećemo baš tako brzo vratiti u zamajac. Jer ipak sve ovo  ostavlja trag pogotovo na tržište nekretnina i rad agencija”, rekla je Dautović.

Prioritet je pomoć privrednim subjektima koji su zaista najviše pogođeni zabranom rada, bilo direktno ili indirekto. A takvih je veliki broj. Osim prehrane, svi smo takvi. Vlada je preduzela mjere, pitanje je koliko će to zaista pomoći da preduzeća opstanu. Nikada ne možemo sto posto da budemo spremni na promjene. Takođe, inovacije u ovom momentu koliko god ih privatni sektor imao, ipak ne mogu da se u potpunosti realizuje, jer niz mjera zabranjuje slobodu kretanja, protok roba, zabrana međugradskog prevoza, usluge takođe podnose velike udarce krize.

Ona smatra da će zbog novonastale situacije doći do korigovanja cijena na tržištu nekretnina.

“Očekujem pad cijena nekretnina iz razloga što mislim da makar u nekom vremenskom periodu neće biti toliko puno interesovanja za nekretnine, ako uzmemo u obzir i trenutno mirovanje ponude i potražnje, a kao što vidimo ovi iz sektora građevine rade kao da se ništa ne dešava”, i opet to ukazuje na disbalans i nemogućnosti precizno procjeniti trenutnu situaciju našeg tržišta. Ali onošto je sigurno kada odlaganje otplate kredita istekne da građevinske firme će se suočiti sa problemima i tu se očekuje pad cijena stanova u izgradnji, kazala je Dautović.

Prema njenim riječima ovako krizne situacije obično iznjedre promjene na tržištu nekretnina i dođe do korigovanja cijena nekretnina. Ali do konkretnih poslova ne dolazi se, jer dok ne profukcioniše međugradski saobraćaj, a to se očekuje početkom juna, kao i isčekivanja ili bolje reći osluškivanja banaka koje ne odobravaju kredite i niz drugih izazova u ovom trenutku.

“Nekretnine su dugo  bile precijenje i mislim da će se sad te cijene poprilično izbalansirati”, smatra Dautović.

Ona ne očekuje da bi agencije za nekretnine uskoro mogle imati posla, niti u ovom trenutku postoji interesovanje za istim. Mada je optimistkinja, jer rad u agencijama je takav, nepredvidljiv, nekad se duži period priprema za određene realizacije. U agenciji još uvijek nije došlo do otpuštanja radnika iako je ova djelatnost trebala da bude u onaj dio 100% ugroženih.

Zajedno sa partnerima iz IT sektora pokušava naći dodatna rješenja za svoju agenciju, kao i uvesti neke inovatinvosti.

 

 

 

Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja