Naš portal vam predstavlja još jednu preduzetnicu, vlasnicu kozmetičkog salona “Siriana”, Majadu Masarani.

Majada je završila “Phibrows” akademiju Branka Babića u Beogradu. Ona se trudi da razvije posao i bude prepoznatljiva na tržištu. Naša sagovornica ističe da stalno treba pratiti trendove “jer se metode kozmetičke tehnologije stalno mijenjaju”. Majadin životni moto je: “Naučite pravila kao profesionalac da biste ih razvjali kao umjetnik”.

Kako dodaje izazovi s kojima se suočavamo u vrijeme pandemije za moju branšu  i mnoge druge su različiti i mnogobrojni. Sa onim najvažnijim ćemo se suočiti nakon pandemije, kao i sa  ekonomskom stranom i tim šta nas sve čeka, i kakve ćemo poslijedice imati  zbog mjera predostrožnosti i  potpune zabrane obavljanje djelatnosti. To su nam zajednička premišljanja i sigurna sam da će naša Vlada naći rješenje i da ćemo to prevazići.

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu Covid -19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

Virus Covid-19 je globalna  pandemija, započela je iz Wuhana u Kini i proširila se Evropom po ostatku Svijeta.  Bez obzira na uzroke ili porijeklo ove pandemije, trebamo se baviti posljedicama, a ne gubiti vrijeme na raspravu o porijeklu. Naravno da mi je cijela situacija čudna i da postavljam u glavi 1001 pitanje, ali videćemo u narednom periodu kako i zašto?

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo? Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija ?

Socijalna distanca utiče na sve aspekte života i ekonomije.  Socioekonomske posljedice su teže od samih bolesti. Prema primarnim procjenama i pilot modelima koje su predložili istraživači, ne mislim da će se to brzo završiti, sigurno ne prije kraja ovog ljeta u najboljim scenarijima, a čak i nakon toga naći ćemo se pred novim normama.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Ako bi se efekat pandemije zadržao do kraja ljeta, ekonomske posljedice mogle bi se prevladati bez teške štete, ali, ako se socijalna distanca produži tokom 2021. godine, šteta će biti fatalna i nećemo opstati bez ozbiljne državne podrške.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Ženska preduzeća dio su nacionalne i međunarodne ekonomije, ali se u karantinsko vrijeme dodatnim obavezama unutar kuće i porodice dodaju i odgovornosti žena, na primjer, nabavka namirnica i čekanje u redu, školovanje djece u kući, trostruka priprema hrane, animacija djece i ukućana. Ženska preduzeća trebaju uzeti u obzir posebne  dodatne mjere i pogodnosti.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Budućim preduzetnicama bih, prije svega, poželjela sreću i poručila da ne odustaju od svojih snova i ideja. Naravno, da čvrsto veruju sebi, svojim sposobnostima i kapacitetima.

 

Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja