Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) organizovao je 21. i 22.septembra 2020.g.  treću dvodnevnu online obuku na temu ,, Koncept online ekonomije“,  koja ima za cilj da ženama u biznisu (početnicama i iskusnim preduzetnicama, kao i kompanijama koje vode žene) pruži edukaciju iz oblasti online poslovanja i vođenja biznisa. Projekat se realizuje uz podršku United Nations in Montenegro.

Obuku je vodio Radivoje Drobnjak, konsultant i trener iz oblasti preduzetništva.

Prvog dana obuke bilo je riječi o digitalnom preduzetništvu, Lean Canvas poslovnom modeliranju, digitalnoj prodaji i elektronskom poslovanju.

,,Digitalni preduzetnici moraju da razviju vještine kreativnosti, vođstva, orijentacije ka cilju, preuzimanju rizika”, istakao je Drobnjak.

On smatra da je u poslovanju potrebno definisati: tri glavna problema, da se do detalja identifikovati ciljnu grupu, jedinstvenu i jasnu poruku koja ističe preduzetnice u čemu su drugačije od ostalih, tri najbolja proizvoda, pronaći kanale za dolazak do kupaca, voditi brigu o prihodima i troškovima, ali i konkurentskoj prednosti .

,,Proizvod je potrebno vezati za rješenje nekog problema, i odlučiti koje kanale komunikacije je potrebno koristiti. Najgora stvar koja može da vam se desi jeste da niko nije čuo za vas”, kazao je on.

Drugog dana online obuke Drobnjak je govorio o važnosti razvijanja ekspertize u određenoj kategoriji proizvoda, o prezentaciji uživo ili virtuelnih proizvoda, nastojanju da preduzetnice postanu pouzdan resurs za klijente pružajući preporuke i savjete, kao i biti informisan o promjenama i novinama.

Bilo je riječi i o upotrebi WhatsApp aplikacije  i njenoj efikasnosti kada je riječ o komunikaciji sa korisnicima, o prednosti prodaje putem live chat-a gdje kupci nisu na čekanju, jer ne postoji problem u lošim telefonskim vezama, gdje se odvija dvostrana ,,živa komunikacija”.

Po njegovom mišljenju ,,preduzetnštvo je plemenita djelatnost koja nam omogućava da u najvećim izazovima odgovorimo na pravi način”, dok je za preduzetnika bitno da to bude osoba avanturističkog duha, neko ko posjeduje kreativnu energiju, ko ima ogromnu želju da uradi nešto novo, kao i da ima što širi pogled na svijet.

Drobnjak smatra da je neophodno ulagati u kreativnost i inovativnost, da je suština u stalnom učenju, ali i odbacivanju znanja koja više nemaju upotrebnu vrijednost.

Obuka je bila interaktivnog tipa, gdje su preduzetnice imale mogućnost da postavljaju pitanja i dobiju adekvatne i korisne odgovore.

Foto: Facebook, IPER

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj realizuje i četvrtu online obuku  u okviru programa podrške ženama u biznisu, planiranu za 24. i 25. septembar,  na temu ,,Dostupne web platforme za vođenje biznisa “, koju će voditi Stefan Aleksić, iz kompanije ,,Amplitudo”, sa početkom u 10:00h.

Prijave slati putem linka: https://bit.ly/2ZOwnre najkasnije do srijede 23. septembra do 12:00h.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja