Riiječ harizma (grč. χάρισμα – dar) označava rijetku osobinu ljudskih bića da poseduju jak šarm i privlačnu ličnost, a nekad i jaku sposobnost ubjeđivanja i neprisilnog usmjerenja toka razgovora u željenom smjeru.

U nastavku teksta možete pročitati šta na tu temu ima da kaže Specijalistkinja anestezije, reanimacije i intenzivne terapije, Sistemski porodična terapeutkinja – konstelatorka dr Kartarina Rakita.

dr Kartarina Rakita

Prvi udah…tako počne, dođe do nas to parče boga, duše, duha. Izborimo se za to nekada provlačeći se kroz tijesne tunele karličnih kostiju dok nas materica istiskuje, vjerujući da sad možemo sami. Nekada se život koleba, hoćemo li dobiti priliku ili ne. Tada se odlučuju da sijeku majku, da je raspore, da bi nas prozvali Caricama ili Carevima jer dođosmo Carskim rezom. Valjda su se zato njihove sudbine često susretale sa odsjecanjem glava. Kako došli, tako i otišli.

Ipak, koliko ćemo udahnuti svetoga duha, koliko ćemo prostor dati Bogu u sebi, blagodeti dobiti, ne zavisi od naših pluća i njihovog kapaciteta. Za to su zaslužni čitavi redovi predačkih linija koji su život primali, čuvali ga manje ili više u saglasju sa svetim duhom i slali do nas, sa mnogo povjerenja. Da radimo sa njim najbolje što umemo. Da poravnamo sva kisela grožđa naših dedova od kojih nam trnu zubi. Da osvijestimo sve one dinamike koje oni nisu mogli ili znali i da budemo najbolja verzija sebe.

I tek tada, kada se sve to spoji u sklad duše i tijela, dobijemo taj sjaj, tu HARIZMU, mogućnost da povedemo, da nam veruju. Tada gdje god kročimo on se vidi, čuje, osjeća. Ali ono što je važnije od svega toga to je naša svijest o tome, prostor koji smo prihvatili, razumjeli, zagrlili. Ne odričemo ga se dečijim ranama i nevjericom…u sebe, u one od kojih smo satkani, u sam život.

Hrabro preuzmemo sudbinski dar, lomeći otpore u sebi. Nosimo to uspravnih, a opet elastičnih leđa, svjesni uloge i odgovornosti koju imamo, blagosloveni u pročišćenosti sopstvenog bića, sa uzdama na svim onim mjestima gde ale ržu snagom ukroćene zvjeri.

 

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja