Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovalo je danas, promociju projekta ,,Women Book“, treću po redu, u okviru istoimenog projekta, učenicima srednje Ekonomske škole ,,Mirko Vešović“. Projekat “Ženska knjiga”, koju podržava Fond za zapadni Balkan (WBF) i sufinansira HELP – Hilfe zur Selbsthilfe, sprovodi Balkansko udruženje žena (Balkan Women Association), okuplja preduzetnice iz 6 zemalja Zapadnog Balkana: Albaniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Adrijana Mugoša i Aleksandra Brković, profesorice u Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ upriličile su današnju promociju i dale svoj doprinos na samom početku promocije, što je izuzetno važno za organizatore i za cilju grupu, tj. učenike. Profesorica Aleksandra istakla je da ovakva okupljanja daju dodatnu vrijednost za učenike, određeni stimulans i njihovo razmišljanje o preduzetništvu. Sa njima je prošla gradivo o osnovama preduzetništva, što je govornicama dalo uvid sa kakvom generacijom srednjoškolaca imaju susret, inače Aleksandra predaje predmet preduzetništvo.

Image preview

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović istakla je da je put od studentkinje ekonomije do preduzetnice težak, ali danas kad se okrene iza sebe, izuzetno je ponosna na svoj rad.

– Posao sa nekretninama me je oduvijek privlačio. Karijeru na tržištu nekretnina započela sam 2004. godine. Prije pokretanja sopstvene agencije radila sam kod privatnika i shvatila da bih samostalno mogla da pokrenem privatni biznis. Odluka da osnujem agenciju za nekretnine je rezultat mog iskustva koje sam stekla radeći kao koordinatorka, a kasnije i konsultantkinja za promet nekretnine i nemirenja sa šablonom u poslovanju.Vlastitu agenciju osnovala sam 2006. godine. Krenula sam sama sa jednim računarom koji mi je otac poklonio kada sam upisala fakultet iz iznajmljenog stana. Ljudi su vremenom počeli da prepoznaju moj kvalitet i uslugu pa sam odlučila da oformim svoj tim i iznajmim poslovni prostor.Osnivanjem preduzeća svako ima viziju kako želi sebe da plasira na tržištu, a ja se svoje vizije uvjek čvrsto držim. Jako je važno postaviti jasne ciljeve i ne odustajati od njih – rekla je Dautović.

Image preview

Učenici su sa posebnom pažnjom slušali i izlaganje o projektu ,,Women Book“, koji je predstavila PR Udruženja preduzetnica Jelica Vukčević. Balkansko udruženje žena ima za cilj da omogući različito znanje, iskustva, modele i inicijative iz šest zemalja Balkana. Između ostalog, naši ciljevi su: – Podržati uključivanje žena, devojaka i mladih u privredu i preduzetništvo, – Podrška razvoju ženskog preduzetništva na Balkanu i šire, – Jačanje promocije iumrežavanja ženskog preduzetništva, – Podrška održivom razvoju poslovanja za žene, – Podržavanje razvoja odnosa između žena u zemljama zapadnog Balkan, – Podrška ekonomskim, kulturnim i naučnim vezama između žena u regijonu, – Podrška procesima dijaloga i komunikacije, – Stvaranje uslova za efikasnu ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju kao i promocija kulturne baštine na Balkanu- navela je Vukčević.

Trenutno smo u fazi implementacije našeg prvog zajedničkog projekta “Ženska knjiga”, koju podržava Fond za zapadni Balkan (WBF) i sufinansira HELP – Hilfe zur Selbsthilfe. Projekat „Women Book” ima za opšti cilj afirmaciju preduzetništva između šest zemalja Zapadnog Balkana, promociju uspješnih žena, promocije 60 ženskih priča u svih 6 zemalja Zapadnog Balkana. Takođe, da kroz ženske priče podstakne mlade ljude na pokretanje samostalnog biznisa, afirmaciju preduzetničkog duha predstavljanjem uspješnih primjera crnogorskih preduzetnica, jačanjem kapaciteta i pružanjem informacija koje su im neophodne za započinjanje i razvoj spostvene biznis ideje.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.