Preduzetništvo znači slobodu, a ona se odnosi na mogućnost samostalnog donošenja odluka, a “cijena” je i prihvatanje pune odgovornosti za njihove ishode. Sloboda da se samostalno djela i da se većina lekcija uči na teži način – na sopstvenoj koži. Ipak, taj osjećaj većini preduzetnika postane nezamjenljiv, pa on nadmaši onu sopstvenu negativnu stranu iz narednog pasusa. Za samostalne poslovne odluke odvažila se današnja sagovornica portala Preduzetnica.me, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća “Zeleni put Montenegro” , Tatjana Dragutinović.

Firma se bavi proizvodnjom i distribucijom prirodnih proizvoda bez alkalija, polofosfata, kiselina i bilo kojih materijala koji mogu oštetiti kožu i sluzokozu disajnih organa. Postoje četiri linije proizvoda ove firme: za domaćinstvo, kosu, lice i tijelo kao proizvodi sa zelenom glinom.

“Zeleni put Montenegro” teži stvaranju uspješnog menadžera, unapređivanju i uvođenju novih proizvoda. Preduzeće ima ugovor s ruskom firmom “Glavzdrav” koju je osnovalo 20 ruskih doktora s misijom očuvanja zdravlja i ljepote na što prirodniji način.

Tatjana je ponudu proširila s proizvodima koji su itekako traženi u svijetu dermarolerima i serumima koji su jedan od oblika mezoterapije, a mogu se koristiti u kućnim uslovima. U domenu podmlađivanja lica i tijela “Glavzdrav” zauzima vodeće mjesto u svijetu.

Tatjana daje punu podršku razvoju ženskog preduzetništva za rješavanje ekonomskih pitanja.

U intervjuu koji slijedi ona govori o biznis počecima, koliki je izazov biti preduzetnica, koja je njena poslovna filozofija…

 

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci. Da li su Vas poteškoće, na koje ste nailazili, tjerale da preispitate odluku o otvaranju?

U društvu gdje 80 posto mladih želi da gradi karijeru u nekom od državnih preduzeća, hrabrost je biti preduzetnica. Svaki početak je težak i neke situacije navode na preispitivanje odluka. Posebno na početku kada fali iskustva. Međutim, kada neko ima “preduzetnički duh”,  uvjek jedan dio njega zna da je na pravom putu.

Koliki je izazov biti preduzetnica u današnje vrijeme?

Rastemo kroz izazove. Zona komfora donosi samo inkrementalne prilike za razvoj.  Vremenom naučite da izazove pretvorite u prilike i objeručke ih prihvatite.

Kojim životnim lekcijama Vas je naučio ovaj životni potez i izbor?

Mnogim, ali navešću dvije: Zamislite da ne morate da idete na posao, a da ipak to želite jer volite to što radite. Kao drugo, naučila sam da su planiranje i organizacija jako važni. Dva sata provedena u planiranju i organizaciji uštediće deset sati aktivnog rada.

Koja je Vaša poslovna filozofija?

Svaka osoba može da bude uspješna, ako obične stvari radi na neuobičajen način i sa puno strasti.

Žena preuzima liderske pozicije, kompanije ih zapošljavaju sve više. Šta je razlog tome?

Osnov svake stabilne ekonomije su žene u biznisu, mala i srednja preduzeća. Kod nas se dosta radi na podizanju svijesti u toj sferi. Vjerujem da je to imalo uticaja na zapošljavanje žena na liderske pozicije.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Jako je važna podrška bilo koje vrste. Ima je jako malo i trebalo bi više raditi na tome, ali na jedan kvalitetniji i bolji način gdje će ta podrška donjeti pozitivne promjene i uticaj.

Možete li napraviti paralelu, kako je to bilo na samom početku Vaše preduzetničke priče, a kako je danas?

Slaba tačka mladih preduzetnika je zanemarivanje sebe i ličnog razvoja. “Nemam vremena za sebe, edukaciju, da nekog zaposlim, nemam vemena za nove ideje, ciljeve (kada ni ove nijesam realizivao), za odmor … Tako je na početku. Onda shvatite da morate da se brinete o sebi jer ako se lično razvijate tada raste i vaš biznis. To je glavna razlika.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Preduzetništvo nije za svakoga, ali za one kojima je to više od posla i od profesije, odnosno način života, onda ne treba da razmišljaju nego da što prije donesu odluku i zaplove u preduzetničke vode.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja