U radu sjednice Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo Privredne komore Crne Gore, na kojoj su razmatrane informacije o Indeksu rodne ravnopravnosti za Crnu Goru, učestvovale su predstavnica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore načelnica Odsjeka za Eures i posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu Gordana Vukčević i samostalna savjetnica u Sektoru za projekte Irena Perić. Sjednici, koju je vodila predsjednica Koordinacionog odbora Ivana Tomašević, prisustvovali su brojni privrednici, predstavnici opština, Privredne komore, Ministarstva ekonomije, Uprave za statistiku i Investiciono-razvojnog fonda.

Tom prilikom je najavljeno da će Vlada Crne Gore ubrzo usvojiti Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. godinu, koji ima 13 linija. Novina je što su četiri finansijske linije opredijeljene za preduzeća u većinskom vlasništvu žena ili osoba mlađih od 35 godina. Podrška se odnosi na refundaciju do 60 odsto opravdanih troškova, bez PDV-a.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore kroz program za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva pruža finansijsku podršku nezaposlenim licima, tehno-ekonomskim viškovima, preduzetnicima i pravnim licima sa statusom malog preduzeća, uz uslov da se kreiraju najviše tri novootvorena radna mjesta.

-Takođe, Zavod za zapošljavanje pruža i nefinansijsku podršku kroz konsultacije, pripreme i izrade biznis planova i edukacije čime se stimulišu posebne ciljne grupe da osnuju sopstvena preduzeća i na taj način otvore nova radna mjesta za sebe, ali i za druge. Na prvi poziv Zavoda u okviru Programa grantova za samozapošljavanje konkurisalo je 135 osoba, od čega 62 žene. Pozitivno je ocijenjeno 49 biznis ideja preduzetnica, a ugovor potpisan sa njih 44, precizirala je tom prilikom samostalna savjetnica I u Sektoru za projekte Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Irena Perić, dodajući da je riječ o bespovratnim sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od 3.000 do 7.500 eura – navodi se na sajtu ZZZCG.

Na sjednici Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo je ocijenjeno da u Crnoj Gori nikada nije bilo ovoliko programa podrške te da bi zajedničkih mjera i aktivnosti, u tom smislu, trebalo da bude više. Kako je, tom prilikom, saopšteno u vlasništvu žena je 24 odsto preduzeća, što je prije desetak godina bilo nezamislivo. U Crnoj Gori 2011. godine bilo je samo 3.021 preduzeće u većinskom ženskom vlasništvu, a u 2019. godini 6.996.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.