“Ulaganje u sebe je najbolja stvar koju možete napraviti. Radite sve što može unaprijediti vaš talent – to nitko ne može niti oporezivati niti oduzeti“, riječi su američkog industrijalca, ulagača i filantropa Warrena Buffetta.

Današnja sagovornica portala Preduzetnica.me kozmetičarka i vlasnica Beauty centra “Estebel”, Sloba Bubanja je u skladu sa gore citiranom mišlju, još davno shvatila da je najvažnija stvar u postizanju razvoja spremnost i želja za učenjem.

U intervjuu koji slijedi, govori o prvim preduzetničkim koracima, ima li neostvarene ambicije, u čemu je formula njenog uspjeha …

U privatnom biznisu ste više od 28 godina. Prisjetimo se Vaših početaka. Zašto je ova oblast bila Vaš izbor?

Početak moje biznis priče je malo neuobičajen. Kada sam krenula u preduzetništvo, ta odluka je više ličila na ludost ili avanturu u nepoznato. Godinama sam radila u Domu zdravlja. Kada sam tih nesrećnih devedesete primila platu od tri marke, otišla sam kod tadašnjeg direktora i rekla mu da vrijedim više i da želim da dam otkaz. On je bio u šoku jer je, u to vrijeme, nezaposlenost bila velika, radno mjesto se čekalo godinama, a ja sam se pojavila sa željom da napustim stalni radni odnos. Iako je pokušao da me ubijedi da odem na odmor i da ćemo nakon toga razgovarati, nijesam odustala od odluke. Ubrzo sam uplovila u nesigurne vode privatnog biznisa u kojima i danas uspješno plivam. Kozmetika je moj poslovni fokus jer je to prelijepa profesija o kojoj tada nijesam mnogo znala. Kako sam je upoznavala, sve više sam shvatala koliko je zahtjevna. Bez obzira na to, želja da se njome ozbiljno bavim nije utihnula.

Šta je najvažnije što ste naučili za te godine rada, a šta Vam je najviše koristilo u daljem profesionalnom razvoju?

Najvažniji su odlasci u mnoge značajne svjetske Beauty, SPA i Wellness centre gdje sam učila od profesionalaca. Daleko od svoje kuće i najbližih, shvatila sam značaj nadograđivanja znanja, obrazovanja, sigurnosti u sebe, poštovanja standarda, zahtjeva klijenata i ispunjavanje njihovih očekivanja.

Kvalitet je zaštitni znak kozmetičkog salonaEstebel“. Klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspjeha?

Kad se sretnete sa najboljima i vidite koliko ulažu u sebe, prosto ne možete da dozvolite da se zadovoljite sa osrednjošću. Idete naprijed, učite, ispitujete sebe koliko ste istrajni i uporni. U “Estebel” sam uvela sve tretmane lica, tijela i masaže, koji čine temelj kozmetike kao nauke. Danas imamo veliki broj novih, aktuelnih tretmana lica i tijela, koji se rade u najznačajnijim svjetskim centrima. Savjetujemo klijente i objašnjavamo im kada se koji tretman radi, zbog čega, šta se postiže pojedinim tretmanima i kome se preporučuju.

Edukujemo ih, objašnjavamo koja je uloga svakog tretmana pojedinačno i zajedno se radujemo svakom uspjehu. Ne mogu, a da ne pomenem Institut za obuku kozmetičara, na koji sam ponosna.Takođe, ponosim se i svim generacijama koje su se školovale u “Estebelu”, a sada plove svjetskim morima, rade u mnogim zemljama i  znanje prenose mlađim generacijama.

Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

Možda ću zvučati neskromno, ali ponosna sam na sve postignuto, kako u privatnom životu, tako i u poslovnom jer ti uspjesi nijesu zanemarljivi. “Estebel” kao beauty centar i Institut za obuku kozmetičara za njegu lica, tijela, masera i wellness/spa terapeuta je prepoznatljiv ne samo u Crnoj Gori već i van naših granica. Knjiga “Kozmetologija za svakoga” čija sam autorka, može se naći u raznim kozmetičkim salonima u regionu i šire.To je, koliko znam, jedina knjiga namijenjena kozmetičarima i zahtjevnim klijentima, napisana od kozmetičarke iz prakse.

 Šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje. Koliko je teško breme koje ona nosi?

Za uspjeh je najvažnija odlučnost, sigurnost u sebe i istinska želja da se do njega stigne. Da se korak po korak korača prema zacrtanom cilju. Tada je uspjeh zagarantovan. Ne bih težinu posla formulisala kao breme. Svaki posao je težak ako ste odgovorni, ako hoćete da ga istinski radite. Te podjele su samo u glavama žena koje vjeruju ili ne vjeruju u sebe.

 Šta Vam je bilo najteže i od čega nikada nijeste i nećete odustati?

Tokom karijere, nijesu mi uvijek cvjetale ruže. Bilo je dosta uspona i padova. Međutim, nikad nijesam dozvolila da me neki trenutni neuspjeh demorališe. U tim trenucima bih stala, pošla par dana na odmor da skupim novu energiju i snagu da krenem dalje. Često sam čitala knjige za motivaciju, koje su mi vraćale energiju i davale snagu. Uvijek sam razmišljala, ako on može, zašto ne mogu i ja. I tog trenutka odlučim da provjerim svoju upornost i istrajnost. Sve te knjige su bile pune primjera, koji su me podsticali i usmjeravali. Poslije izvjesnog vremena sam shvatila da samo ja mogu da odlučim, kojim putem želim da idem. Moj izbor je uvijek bio put ka uspjehu.

Postoji li neka ambicija koju još nijeste ostvarili?

Sve ambicije rješavam u hodu. Poslednjih godina, od kad su mi djeca odrasla i formirala svoje porodice, rasterećena sam. Suprug i ja puno putujemo. Bili smo na svim kontinentima, destinacijama kao što su Havai, Karibi, Bahami, Kanari, Malezija, Indonezija, Filipini, Singapur, Hong Kong, na raznim vulkanima, vodopadima, planinama, nacionalnim parkovima, u kišnim šumama, pećinama i drugim neobičnim mjestima. Jednom riječju obišla sam dvije trećine svijeta. Sa svakog putovanja se vratim bogatija za neko novo iskustvo i to mi daje snagu da i dalje radim i razmišljam o novim osvajanjima.

dav

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Podrška je važna, ali ne treba da bude presudna. Kada sam kretala u privatni biznis, nijesam imala kome da se obratim. Udruženja nije bilo, uspješnih žena je bilo malo, a one uspješne bile su mi  nedostupne. Uranjala sam u svijet knjiga i iz njih crpila podršku. Danas je sve drugačije, ali kao da žene još uvijek stidljivo odlaze u udruženja. Takođe, ne idu često na predavanja uspješnih žena. Na tome bi trebalo ozbiljno raditi, da se oslobode i da bez ikakvog ustezanja traže pomoć.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Da budu istrajne, jake, odlučne, da dobro razmisle šta žele, da odrede cilj i postepeno idu ka njemu. Ako nešto zaista žele da postignu, neka ne čekaju pomoć ni od koga. Prijatelji mogu samo da ih podstiču i podržavaju, ali samo one same preskačući prepreke polako, jednu po jednu mogu ostvariti svoje snove.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.