Poslije sastanka u Prištini,  u Skoplju je održan radni sastanak preduzetnica iz šest zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Naime, radi se o inplementaciji projekta Women Book, koga su podržali WBF(Western Balkans Fund) i Help, što ima za cilj uključivanje raznovrsnosti znanja, iskustava, modela i inicijativa ženskog preduzetništva šest balkanskih zemalja.

Domaćini susreta bile su preduzetnice iz Makedonije na čelu sa Danielom Debeskom, a na sastanku je predsjedavala Senija Murarti sa Kosova, predsjednica Balkan Women Association. Sastanku je prisustvovala i Shqipe Breznica (Program Coordinator of HELP).

Daniela Debeska (Director of Macedonian Women’s Rights Centre Shelter) je u ime organizatora izrazila dobrodošlicu svima i govorila o ličnom zadovoljstvu što je baš Makedonija domaćin treće aktivnosti u okviru projekta Women Book.

Sanija Murati (Director of NGO Lady/ Balkan Women Association) moderirala je cijeli događaj i veoma inspirativno govorila o ciljevima i mogućnostima ovog projekta. Kroz prezentaciju je predstavila izvještaj o svim dosadašnjim aktivnostima i zamolila sve prisutne dame da se predstave i kažu zašto su tu, što je bilo veoma upečtljivo i inspirativno za sve. Dodala je: “Woomen Book, takozvana “ženska knjiga” ispisana je perom i životima 60 poduzetnica sa Balkana; one su same, svojim riječima i na svojim jezicima, ispričale svoje lične poslovne priče. One su uspjele. Tu su i njihove fotografije. Sve priče su prevedene i na engleski jezik.

Krajnji cilj projekta je da te inspirativne ženske balkanske priče, motivišu druge žene da se pokrenu i same učine nešto, a vjerovatno time jednom ispišu svoju priču, za neku buduću ovakvu ili sličnu knjigu.”

Cilj projekta je takođe umrežavanje preduzetnica svih šest zemalja, kao i povezivanje sa studentkinjama u cilju njihove motivacije za bavljenjem preduzetništvom.

U ime Udruženja preduzetnica Crne Gore sastanku je prisustvovala predsjednica Udruženja, Edita Dautović. Ona je istakla da je ovaj projekat jako značajan za Balkan, kao i da organizacija puno obećava upravo zbog sinergetskog efekta djelovanja svih šest zemalja.

Sastanku su prisustvovale i  preduzetnice iz Crne Gore iz različitih djelatnosti, koje su se povezale i umrežile sa ostalim učesnicama, što je od ogromnog značaja, kako za njihove poslove tako i za međusobne odnose zemalja. Održani su upareni razgovori mentorka-mentorisana, u okviru kojih su preduzetnice, kroz razmijenu iskustava i međusobno mentorisanje pomagale jedna drugoj u vidu savjeta, preporuka i opisa sopstvenih biznisa. Ovi razgovori bili su višestruko korisni za sve učesnice.

Nakon sastanka uslijedio je zajednički ručak i nastavak aktivnosti do 17h. Doneseni su veoma zanimljivi zaključci i može se reći da je sastanak bio itekako plodonosan. Slijedeći je najavljen u Prizrenu, krajem oktobra, gdje se očekuje i dolazak Dafine Beqiri (Programme and Grant Manager of WBF), te još nekoliko veoma zanimljivih gostiju.

Ovim, naravno, druženje nije završeno. Nastavilo se u centru Skoplja, gdje su učesnice kroz šetnju, smijeh, fotografisanje i zajedničku večeru u Staroj Skopskoj Čaršiji, upotpunile su ovaj susret žena iz zemalja Zapadnog Balkana i učinile ga nezaboravnim.

U ime Udruženja za demokratiju poduzetništvo i kulturu “PoduzetniceIN” sastanku je prisustvovala Adisa Tufo, predsjednica Udruženja iz Bosne i Hercegovine koje je uključeno u ovaj projekt, koja je izrazila osjećaj zadovoljstva i sreće zbog odabira Udruženja kao dijela ovog projekta, kao i da je velika stvar za jednim stolom okupiti žene iz šest zemalja zapadnog Balkana koje dijele iste vrijednosti i nesebično se daju u ovom projektu

Na kraju, zaključujemo time da je moto ove Asocijacije krilatica “I LOVE BALKAN” i da se sve učesnice ponašaju u skladu sa njom. Svojim nesebičnim davanjem, kao i aktivnostima koje svakodnevno preduzimaju u cilju razvoja ženskog preduzetništva, to i dokazuju.

Podijeli

O Autoru

Selma Hurić

Selma Hurić rođena 1984. godine u Prijepolju. Po vokaciji profesorica, po opredeljenju feministkinja, iz ljubavi kolumnistkinja. Borbu za ljudska prava smatra dužnošću, odgovornost prema prirodi i društvu imperativom postojanja. Vječito zaljubljena u prirodu, planinarenje i čitanje. Vjeruje da je mašta nadahnuće života.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja