Poslovni uspjeh danas ne možemo zamisliti bez kreativnih ljudi. Kreativnost je pokretač inovacija i poželjnih promjena. Današnja sagovornica portala Preduzetnica.me bavi se prodajom srebra kao i ručnim pravljenjem nakita sa detaljima srebra, poludragog kamena i bisera. Riječ je o Saneli Đoković.

U intervjuu koji slijedi ona govori o poslovnim počecima, šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje, od čega nikada ne odustaje…

Činjenica je da, ne samo kod nas, nego svuda u svijetu, žene zarađuju manje od muškaraca, ali one sve više pokazuju da uspjeh nije nemoguć. Šta je potrebno da bi ona uspjela, da bi se istakla u “muškom svijetu”?

Nesumnjivo je da žene imaju jednake predispozicije za uspjeh u poslu kao i muškarci. Ženama se ukazuje da im je potreban “muški” princip rada vođen isključivo razumom. Formula za uspjeh u stilu “Ponašaj se kao muškarac da bi bila uspješna” je apsolutno neprihvatljiva.

Da li su Vam tokom karijere muškarci ili žene bili veća konkurencija?

Žene su u suštini uvijek jedna drugoj konkurencija, kako u životu tako i u poslu.

Žena preuzima liderske pozicije, kompanije ih zapošljavaju sve više. Šta je razlog tome?

Žene su upornije, odgovornije, imaju bolju emotivnu inteligenciju od muškaraca. Osjetljivije su i razumnije.

U privatnom biznisu ste više od četiri godine. Šta je najvažnije što ste naučili za te godine rada, a šta Vam je najviše koristilo u daljem profesionalnom razvoju?

Svako kome je posao rad s ljudima, bez obzira da li su u pitanju  potpuni stranci ili najbliži odnosno članovi porodice, na početku karijere nije lako. Tada je podrška dragih ljudi od velikog značaja.

Možete li napraviti paralelu, kako je to bilo na samom početku Vaše preduzetničke priče, a kako je danas?

Kada sam zakoračila u privatni biznis odnosno prodaju srebra shvatila sam da je važno biti uporan, imati samopouzdanje i vjeru u sebe. Pomoglo mi je što sam imala apsolutnu podršku supruga i cijele porodice.Takođe, važno je bilo naučiti uspostaviti balans između porodice i kuće.Od nedavno počela sam i sa radom ručnog nakita sa detaljima srebra, poludragog kamena i bisera. Najvažnije je da volite posao koji radite jer ako nema ljubavi, sve će poći niz vodu… Zadovoljstvo i bezuslovna ljubav je formula za uspjeh u svemu.

Šta Vam je bilo najteže i od čega nikada nijeste i nećete odustati?

Najteže mi je bilo, kao i većini na početku, po pitanju finansija. Međutim, kako nijesam tip osobe koja odustaje, nastavila sam da radim. Svako od nas, bez obzira na zanimanje kojim se bavi, može biti uspješan. To može postići, ako između ostalog, svakodnevne stvari radi sa velikim žarom i iskreno želi da pruži kvalitetne usluge odnosno proizvod.

Koja je Vaša poslovna filozofija?

Biti skroman, dakle bez nepotrebne nametljivosti. “Uhvatiti” se posla koji volite da radite. Prava vrijednost će doći do izražaja sama po sebi.

Šta biste savjetovali mladim ženama, koje imaju ambicija poput Vas? Kako Vam izgleda pozicija da neko danas uči od Vas?

Koračajte čvrsto do cilja, ne odustajte!

Sanelina facebook stranica: Silver Handamade

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja