Samopouzdanje predstavlja jedan od bitnih faktora koji utiču na uspješnost, pogotovo kada je u pitanju preduzetništvo. Zapravo, može se reći da je to jedan od uslova da bi se o započinjanju sopstvenog biznisa uopšte razmišljalo. U vremenu ekspanzije informacija, instant slave i negativne selekcije kojoj su žene svakodnevno izložene, koliko one u svemu što rade zapravo imaju „pravo“ samopouzdanje, zasnovano na onim temeljima koji se tiču isključivo inteligencije, znanja i pravilnog rezonovanja?

Jedna od kategorizacija koja u velikoj, ako ne i najvećoj, mjeri, utiče na žensko samopouzdanje, jeste svrstavanje žena u „ljepši pol“. Ako vam društvo u kojem živite svakodnevno nameće jedan ovakav zahtjev, vrlo je vjerovatno da ćete ka njemu i težiti, i da će većina aktivnosti koje obavljate biti podređeno njemu. U tom smislu, žene mnogo više pažnje posvijećuju sebi upravo na tom estetskom polju, zanemarujući pritom usavršavanje i razvijanje osobina koje podstiču njihovu (našu) moć kao jedinke koja, opet, ima povratni uticaj na društvo.

Kada je u pitanju bavljenje ovom problematikom, nije toliko važna činjenica to što su ljepota, pa u tom kontekstu i „vječita mladost“, postali ideali kojima se toliko teži, već to da su neke druge stvari, koje itekako čine život, postale zapostavljene. Samim tim se i žensko samopouzdanje svodi na osjećaj ličnog zadovoljstva samo ako smo dovoljno lijepe, po onim mjerilima i trendovima koje nameće društvo. Ipak, ukoliko se kao žena odlučite da započnete sopstveni biznis, vrlo je malo vjerovatno da će ovi „kvaliteti“, odnosno samopouzdanje koje u ovom kontekstu imate, biti od ikakve koristi (iako se, kada čujete pojedine muškarce, stiče malo drugačiji utisak).

U odrastanju djevojčica i djevojaka, prioriteti koji im se nameću, kako od strane roditelja tako i od strane društva, drastično se razlikuju od onih koji se nameću njihovim vršnjacima, te je tako i kada je ova tema u pitanju. Iz tog razloga, žensko se samopouzdanje formira na potpuno pogrešnim osnovama, pa se one najsigurnije osjećaju jedino kad ispune one uloge koje su u skladu sa tradicionalnim društvenim obrascima. Istraživanja su pokazala da se za sopstveni biznis mnogo češće odlučuju kada se nađu na birou rada, ili kao suosnivačice u okviru porodičnih firmi, a ponajmanje kao neko ko samostalno želi da se oproba u vodama preduzetništva zbog jedinstvenosti ideje i preuzimanja rizika. Takvih slučajeva, naravno, ima, ali uslijed nepravilnih usmijerenja i forsiranja nekih ženskih „osobina“ kojima se stiče pogrešna „vrsta“ samopouzdanja, ne dovoljno. Što je najgore, čini se da će taj trend još dugo zadržati, pogotovo na ovim prostorima.

Da bi se na ovom polju dogodile bilo kakve promjene, neophodno je krenuti od fundamentalnih postavki ženskog preduzetništva, raditi na postavljanju pravaca razvoja samopouzdanja kod djevojčica, djevojaka i žena, koji u osnovi imaju usavršavanje sebe u svakom smislu. Zato, sledeći put kad vam neki muškarac kaže da ste „baš lijepe kad se ljutite“, nemojte se samo nasmijati i osjetiti moćno, već argumentovano objasnite da razloga za ljutnju, itekako, ima.

Podijeli

O Autoru

Selma Hurić

Rođena 11.01.1984. godine u Prijepolju. Osnovnu i srednju školu završila u rodnom gradu. Ekonomski fakultet završila 2007 godine u Podgorici. Od 2010 zaposlena u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju, kao profesorica ekonomske grupe predmeta. Od 2014. godine članica nevladine organizacije Forum žena Prijepolja, gdje je učestvovala u realizaciji više projekata kao koordinatorka i saradnica. Od iste godine koordinatorka u realizaciji više projekata koji su proizvod saradnje između Ekonomsko-trgovinske škole i Kancelarije za mlade Prijepolja. Vlasnica više sertifikata iz oblasti obrazovanja, zapošljivosti mladih, medijske pismenosti i zagovaranja javnih politika. Od aprila 2018. radi i kao kolumnistkinja za portal Forum Info, gdje piše tekstove koji se baziraju na temi rodne ravnopravnosti, ali i drugim važnim društvenim pitanjima. Od februara 2019. piše za portal www.preduzetnica.me

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.