Prevazilazeći i rješavajući izazove koji se nalaze na našem putu jačamo povjerenje u svoje sposobnosti i rad čime podižemo sopstveno samopouzdanje i samopoštovanje.

Toga je u potpunosti svjesna naša današnja sagovornica, vlasnica poslastičarnice “Marina”, Marina Vuksanović. Sa svojim tortama i kolačina, ona je poznata ne samo u Podgorici već širom Crne Gore, a za takvu reputaciju zaslužne su godine napornog rada i usavršavanja.

Marina je dobitnica mnogih nagrada kao što su “Menadžerka godine” (2011. godina) zatim je dobitnica najveće nagrade u oblasti poslastičarstva u Budvi na takmičenju slatičara 2015. godine gdje je osvojila zlatnu nagradu za najbolju tortu.

Za Preduzetnica.me priča da se za taj poziv odlučila iz velike ljubavi i mogućnosti da ispolji svoju kreativnost.

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci. Da li su Vas poteškoće na koje ste nailazili tjerale da preispitate odluku o otvaranju?

Početak je definitivno bio izazovan, međutim entuzijazam prevazilazi sve prepreke. Bila sam veoma mlada kada sam počela da se bavim ovim poslom. U tim trenucima, svaka misao o potencijalnom odustajanju davala mi je još veću snagu da idem naprijed i da ostvarim cilj. Činilo mi se da je sve moguće, a kasnije se ispostavilo da tako i jeste.

Koliki je izazov biti preduzetnica u današnje vrijeme?

Kada je počela moja preduzetnička priča, nije vođena velika kampanja za žene u biznisu. Na sreću preduzetnica, društvo je prepoznalo naš značaj i doprinos biznisu. Istakla bih finansijsku podršku IRF-a i mnogih mikro kreditnih banaka, koje su pravi oslonac i vjetar u leđa za sve žene koje bi željele da se oprobaju u privatnom poslu. Subvencije i ostale finansijske olakšice ohrabrile bi mnoge žene da uđu u biznis kao što je to slučaj u mnogim zemljama EU.

Kojim životnim lekcijama Vas je naučio ovaj životni potez i izbor?

Ne treba odustati i dozvoliti barijerama, na koje se nailazi u svijetu biznisa, da obeshrabre i utiču na viziju i razvojni put. Dokgod je profesija kojom se bavite dio vas, bićete istinski ispunjeni i na tome se oslanja čitava poslovna filozofija.

Žena preuzima liderske pozicije, kompanije ih zapošljavaju sve više. Šta je razlog tome?

Žene u Crnoj Gori su polako počele da izlaze iz tradicionalnih okvira. Svoje uloge su uspješno ostvarivale kao supruge, majke ali isto tako i kao poslovne žene. Rodna ravnopravnost je umnogome doprinijela da žene pronađu i zadrže svoje mjesto u društvu i da dokažu da mogu biti ravnopravni članovi bilo koje institucije ili kompanije.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Naravno da je solidarnost krucijalna u ovom slučaju, u tome se i ogleda uspjeh svake žene u preduzetništvu. Dobar savjet i podrška su uvijek dobrodošli, pogotovo novijim generacijama koje ulaze u svijet biznisa. Ženska solidarnost kod nas postoji, ali svakako ima prostora za poboljšanje. Otvorena vrata i pozitivan stav su najmanje što možemo da pružimo ženama koje odluče da krenu ovim stopama.

 Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Moja poruka je da budu istrajne u ostvarenju cilja, a prije svega da odaberu profesiju koju istinski vole i u kojoj se pronalaze. Rad, trud i odricanje su neizostavan dio svakog dana, ali snaga i volja sve pobjeđuju. Kada pogledate iza sebe i osvrnete se na postignuti uspjeh, ono što tada osjetite je neopisivo – sreća i ponos koji vas samo guraju naprijed.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja