Pojava korona virusa, napravila je ozbiljne probleme u svim sferama života. Između ostalog, ozbiljno je uzdrmao svjetsku ekonomiju.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća, da li će ženske kompanije “preživjeti” i kakve će posledice po ekonomiju na našim prostorima ostaviti virus Covid_19 za Preduzetnica.me govore vlasnica angencije za nekretnice “Millennium” i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović, potpredsjednica Gradskog odbora SPS u Beogradu i pomoćnica predsjednika opštine Barajevo Vesna Šalović i generalna direktorica kompanije “ČIP sistemi”, kreatorka i realizatorka brenda “Hobby Art Centar” Adisa Tufo.

EDITA DAUTOVIĆ

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu Covid_19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

Neosporna je činjenica da se radi o veoma ozbiljnom i razarajućem problemu, kako pojedinačno po ljude, tako i po cijelo društvo. Ipak, lična odgovornost i svijest o pripadnosti društvu sada je na testu. Treba da pokažemo solidarnost i empatiju. Kao preduzetnica i na osnovu svakodnevnih informacija imam prilično jasnu sliku cijele situacije. Ona je krajnje ozbiljna, zahtijeva punu koncentraciju i pravilno djelovanje svih nas. Koliko god se plašili, moramo razmišljati trezveno i biti pribrani.

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo?

Posledice na cijelo društvo, pogotovo na ekonomiju, pokazaće se u potpunosti kada pandemija prođe. Ipak, ako se i u ovoj situaciji budemo ponašali pragmatično i odgovorno, gdje prije svega mislim na spregu privrede i države, šteta se, barem može umanjiti. Prije svega, mislim na efikasan pristup resursima, od strane privrede, kao i stanovništva kao krajnjih konzumenata i na odabir instrumenata koji će pravilno uticati na ekonomske tokove u datoj situaciji, od strane države.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija ?

Trajaće onoliko koliko budemo odgovorni i disciplinovani. Adekvatne mjere u brobi protiv ove pošasti su preduzete na vrijeme.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Donošenje odluka na nivou društva, kada je u pitanju profitabilnost poslovanja, potpuno se mijenja u vremenu vanrednog stanja jer se, realno, mijenjaju potrebe stanovništva. Neki segmenti privrede pojačavaju svoje poslovanje zbog povećanih potreba, dok drugi smanjuju ili potpuno gase svoje poslove jer su potrebe za njihovim autputima manji ili nestaju. Upravo iz ovog razloga sam govorila o neophodnosti sprege između privrede i države, kako bi se adekvatnim potezima obavila pravilna raspodjela viška vrijednosti, i ugrožavanje ekonomije svelo na najmanju moguću mjeru.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Vjerujem da će ženske kompanije preživjeti jer se dosta biznisa u Crnoj Gori koje vode žene, zasniva na onim autputima koji su potrebni. Takođe, uzdam se u žensku solidarnost, jačinu i organizovanost koje su nam urođene, te tako i povećanoj mogućnosti da ovo sve zajedno preživimo.

VESNA ŠALOVIĆ

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu Covid_19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

Pojava Covid_19 je, pored toga što se svijet nalazio u sličnim situacijama u prethodnim periodima, veliko iznenađenje. On je ogroman izazov, prije svega za medicinsku nauku, a zatim za sve strukture društva u načinu suzbijanja posledica koje sa sobom nosi pojava ovako opasnog virusa.

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo?

Njegova iznenadna pojava kao epidemije u Kini i brza reakcija medicinskih stručnjaka, kineske vlade i discipline njenih građana takođe su iznenađenje i odličan primjer čitavom svijetu kako se i pored velikih gubitaka uspješno boriti sa ovakvim pandemijama.

Iznenađenje je i put njenog širenja prema zemljama Evrope, Amerike i Azije. Svjedoci smo različitih iskustava zemalja i vlada u borbi sa ovim virusom, kao i velikog broja žrtava sa još uvijek nepreciznim prognozama o trajanju preduzetih mjera. Pojavljuju se i razmišljanja da je pojava virusa proizvod teorija zavjere, kao što je roman američkog pisca Din Kunca “Oči tame” iz 1981. godine. U romanu je predviđena pojava fatalnog korona virusa za 2020. godinu. U knjizi se  naziva Vyhan-400, prema oblasti u Kini u kojoj se 2019. godine i pojavio imenovani virus.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija?

Trajanja borbe protiv ovog opakog virusa u svijetu nema preciznih podataka. Ohrabruje činjenica da je značajan broj zaraženih ljudi izliječen i otpušten kući. Takođe, da su medicinski radnici, uz pomoć stručnjaka iz Kine, stekli određena iskustva i upoznali se sa načinima suzbijanja Covid_19 i vremenom trajanja, a naučnici preduzeli mjere na izradi vakcina protiv virusa. Na osnovu izvještaja u medijima očekivati je da će se borba sa virusom dobiti u prvoj polovini ove godine, a u drugoj polovini raditi na saniranju posledica pojave korona virusa. 

Činjenica je da je potrebno angažovanje svih struktura društva čitavog svijeta i svakog pojedinca. Rano je govoriti o konkretnim posledicama, ali je očigledno da će ih biti u velikom razmjerama.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Što se tiče malih i mikro preduzeća, potrebno je istaći dobre primjere prilagođavanja njihovog poslovanja u vremenu krize (izrada zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju… ), iako to nije njihova osnovna djelatnost. Upravo je pronalaženje načina prilagođavanja novonastaloj situaciji put kojim treba usmjeriti poslovanje malih i mikro preduzeća. Tako će posledice biti manje i  vrijeme konsolidovanja poslovanja kraće.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Evidentno je da posledice različite o odnosu na grane privrede i poslovanje. Najveće posledice već su očigledne u kadrovskim gubicima, prekidu poslovanja velikog broja firmi zbog preduzetih mjera izolacije i zabranama kretanja ljudi, robe i prekidanju poslovnih veza. Neke zemlje već predviđaju pad rasta BDP od pet do 10 posto u 2020. Godini. Gotovo je izvjesno da će se posledice otklanjati duži niz godina. Vlade takođe predviđaju pad BDP, sa nadom da ostane dva posto.

Što se tiče ženskih kompanija, takođe je vrijeme za  nove izazove, brzom prestrojavanju, stvaranju novih poslovnih veza i aktivnosti. Veliki potencijal u ženskom preduzetništvu postoji u udruživanju i korišćenju namjenskih novčanih sredstava iz budžeta određenih ministarstava. Upravo mala i mikro preduzeća, svojom lakoćom prilagođavanja novonastalim situacijama, mogu najbrže da prevaziđu posledice koje su nastale u periodu borbe protiv korona virusa. Može se reći da je to segment koji će pretrpjeti najmanje posledice i koji će uz preduzimanje pravilnih koraka najbrže ostvariti rast. 

ADISA TUFO  

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu Covid_19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

Svi smo zatečeni. Kada se počelo pisati i govoriti o Covid_19 niko nije mogao zamisliti da će sve ovako eskalirati. Pokušavam zadržati prisebnost i fokus staviti na nešto drugo. U Bosni i Hercegovini, kao i skoro svuda, preporučuje se da boravimo u kući. Pridržavam se uputa i zaista kuću napuštam samo kad je nužno. Naizgled i jeste katastrofa, ali će proći.

Nove vijesti pristižu iz minute u minutu. Čak je i struka u nekom konfuznom stanju, a mi obični ljudi, teško da možemo imati potpunu sliku. Tek sa neke vremenske distance, ko sve ovo preživi, donekle će moći da sagleda šta se uistinu desilo.

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo?

Poslijedice su nesagledive i to je već sada svima jasno. Osjećaće se dugo i to u svim segmentima života. Mislim da nikad više ništa neće biti isto.Vrijeme će se računati na prije i poslije korone. Šta će se sve desiti ne znam, ali slušam kao i ostali prognoze ekonomskih analitičara i niti jedna od tih prognoza nije optimistična. Ipak, moramo dalje.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija ?

Nisam neko ko može dati odgovor na to pitanje. Pitam se da li je to iko? Kod nas se provlače informacije od tri mjeseca do nekoliko godina. Ipak, mislim da ova napeta sutuacija neće predugo trajati, ali ćemo poslijedice osjećati veoma dugo. Ne samo mi, nego i generacije poslije nas.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Vjerujem da su male i mikro kompanije prilagodljivije svakom ekonomskom previranju, recesiji i svim šokantnim i teškim dešavanjima u društvu. Sada se dešava zastoj, ali kad krene ponovo protok robe i novca, opet će za sve male privrednike biti život od danas do sjutra. Na čelu tih kompanija su menadžeri/ke koji su skoro pa navikli na rad u nemogućim uslovima. Vjerujem da će biti teško, ali će većina opstati.

Da li će ženske kompanije “preživjeti” ?

Da, preživjeće. Nema posebnih zakonitosti za kompanije koje vode žene. Kad se život normalizuje i ponuda i potražnja će se normalizovati. Ako neke i potonu, nicaće nove. Ovo nije prvi put da čovječanstvo prolazi kroz jednu veliku krizu. Gotovo da se dešava jedan sasvim prirodan proces. Nešto što doživi svoj vrhunac, mora početi i da pada. Ništa ne može vječno da raste. Ovo je samo proces, a mi smo njegov dio. Život će se nastaviti, ne očajavajmo.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.