Ljubaznost, tačnost, profesionalnost, divne torte i kolači su njen zaštitni znak. Ona kaže da nije imala podsticajne mjere, ali se uvijek vodila željom da širi kapacitete svog biznisa.

Za današnju sagovornicu portala preduzetnica.me važi da je veoma ambiciozna. To se oslikava kroz njenu želju da napravi nacionalnu čokoladu ili poslasticu “Dobro iz Crne Gore“ koja bi bila prepoznatljiv brend, ne samo na domaćem tržištu, već proizvod koji bi svojim aromama i slatkoćom mamio i inostrane turiste.

Riječ je o vlasnici fabrike torti i delikatesa “Čarolija“ koja se bavi proizvodnjom kolača po posebnoj recepturi, Ivani Jovović.

“Čarolija“ posluje od 2014. godine, a nalazi se na bulevaru Svetog Petra Cetinjskoj, broj 118. Ivana je prošle godine, nominovana  za nagradu “Veuve Clicquot” koja je svojevrsni Oskar i priznanje svim snažnim damama koje krasi preduzetnički duh i hrabrost.

Njen, rad, trud, kreativnost, volja kao i divne delicije učinili su da ,,Čarolija“ bude poznata u Podgorici. Ona nastoji da svakodnevno unapređuje sve aspekte biznisa, od sitnica do krupnih stvari. U mirisu i ukusu svake torte, u bojama i formi njenih dekoracija, krije se čarolija zvana LjUBAV.

Moj motiv za pokretanja privatnog biznisa, u tom startnom momentu, nije bio materijalne prirode. Nijesam željela da me djeca doživljavaju kao domaćicu i da im budem loš primjer jer sam nekorisna društvenoj zajednici. Kada bih završila sve dnevne obaveze, na kraju dana, shvatila sam da imam svo vrijeme koje ne želim da provodim u dosadi. Počela sam da se borim za ono što želim da radim – da pravim torte.U tom momentu, finansijski smo bili sigurni pa je bilo čak ironičnih komentara “Milanova supruga pravi kolače“ na šta se uopšte nijesam obazirala.U međuvremenu, nastupa svjetska kriza, suprug je izgubio svaki posao i sve je propalo. Tada postajem primorana da razvijam biznis. Muž se priključio poslu, nije mi nametao nikakav pritisak, ali jesam samoj sebi. Željela sam da djeci obezbijedim lijepu budućnost – tim riječima Jovović počinje svoju biznis priču za portal preduzetnica.me.

                                                          Pоčeci u biznisu

Prema njenim riječima, preko noći je počela da osmišljava šta da uradi da bude prepoznatljiva po nečemu autentičnom.

-Prvo sam osmislila logo firme i težila da pravim kvalitetne kolače. Gradila sve, korak po korak.Trudila sam se i posvetila poslu. Nijesmo bili u prilici da podignemo kredit, tako da smo u startu eliminisali tu opciju. Firmu sam gradila godinama, bez ikakve pomoći. Predano sam radila noću kako bih preko dana bila s djecom da ne bi osjetili moj izostanak. Ljudi stalno traže inovacije, a preduzetnica treba da unapređuje svoje znanje i vještinu.Torta ne može da se radi par dana unaprijed već sat, dva prije nego se preda. To zahtijeva veliku enegriju – rekla je Jovović.

 Sagovornica se prisjeća perioda kada se doselila u Podgoricu i živjela u ”Vektri” . Kako ističe. odmah je znala gdje želi da bude njen poslovni prostor.

-Rekla sam sebi, ako ikada budem radila to će biti u prostoriji na ćošku te zgrade. Tako je i bilo. Nakon izvjesnog vremena, shvatila sam da su nam potrebne i edukacije. One su nam pomogle u poslovnom odnosu, osjetili smo veliki pomak. Naučili smo mnogo o preuzimanju obaveza, kako da se postavim u firmi, došla sam do cilja u interesu svih nas. Nastavili smo da širimo biznis i u drugoj državi. Otvorili smo test program u Beogradu, to nam je izazov jer imamo daleko više znanja. Takođe, imamo planove da se širimo u Podgorici – kaže Jovović.

Na pitanje kako bi ocijenila trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća, sagovornica naglašava da je za razliku od Zapadne Evrope ”čijim vrijednostima težimo, poslovna klima je i dalje na strani velikih i državnih preduzeća”.

-Imajući u vidu da u svim razvijenim zemljama okosnicu privrede čine mala i srednja preduzeća, država bi mogla učini mnogo na razvoju istih, ne samo na papiru već i u realnosti. Neke od mjera mogu biti  poreske olakšice, beneficirane kreditne stope … – objašnjava Jovović.

Prema njenim riječima, žena koja je je zakoračila u biznis vode, najvažnije je da sebi postavi realne ciljeve kao i rokove za ostvarenje istih.

-Svaku novinu dobro da savlada i da ne prelazi na sledeću stvar dok u potpunosti  ne savlada prehodnu. Naravno ,da je uporna i da kvalitet ima  u kontinuitetu. Važno je  da veruje u svoju viziju! Ženama koje imaju djecu, ali još uvijek nemaju svoj biznis, poručila bih da se osnaže i krenu u tu priču jer je ambijent sada mnogo povoljniji. Buduće preduzetnice treba da vjeruju u sebe, u svoju ideju i da daju maksimalni napor da je sprovedu. Kao svoj moto, istaknuću samo jednu riječ – Eureka. Crnogorskom društvu fali solidarnosti, a među ženama je to još izraženije, pa bi i  minimalan pomak u tom pravcu bio izuzetno važan. – poručila je Jovović. 

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja