i2 Space Challenge days je kreiran sa ciljem da podstakne mlade ljude u Crnoj Gori da razmišljaju u pravcu samozapošljavanja odnosno kreiranja sopstvenog radnog mjesta, kao i prepoznavanja i rešavanja problema na nivou zajednice. Poziv za učešće koji je trajao skoro mjesec dana – do 18.5. donio je mnogo zanimljivih ideja od kojih smo za uži krug izazova izabrali devet za koje smo, u ovom trenutku, ocijenili da imaju najviše potencijala za razvoj, saopštili su iz ADP Zid.

Kako dalje stoji na njihovom sajtu, devet izabranih timova je očekivao uzbudljiv i naporan vikend – 30. i 31. maja.

-Izazov je protekao online putem, odnosno korišćena je Zoom aplikacija. Prvog dana timovi su radili na razvoju svojih ideja sa mentorima koji su bili tu da saslušaju ideje, posavjetuju i daju sugestije timovima. U nedelju, timovi su sumirali sve što su radili prethodnog dana, pripremili se za kreiranje prezentacije svoje ideje i finalno pitchovanje pred stručnim žirijem koji čine: Istraživač i konsultant – Telecoms Andrej Mihailović,   izvršna direktorica – ADP Zid Sanda Rakočević, osnivač i izvršni direktor – Elko tim Slobodan Mikavica suosnivač i izvršni direktor – Bild studio Tarik Zaimović. Nakon završetka pitchovanja, snimci timova sa idejama su postavljeni na Facebook stranici I2 Space Challenge Days, gdje je javnost mogla da se upozna sa idejama i glasa za svoju omiljenu ideju – stoji na sajtu nevladine organizacije ADP Zid.

Kako ističu, jedan glas žirija je činilo i glasanje putem Facebook-a.

Objašnjavaju da je glasanje na Facabook-u je trajalo od trenutka izbacivanja pitch-ova na stranici do ponedeljka u 15h, nakon čega je napravljen presjek glasova. Kako navode, Facebook glasovi zajedno sa glasovima žirija su sabrani i u 17 časova je uslijedilo proglašenje pobjednika putem Zoom aplikacije.

Podsjetili su da pet najboljih timova dobija podršku vrijednu 2.500 eura po timu, koja se sastoji od: četiri dana boot kampa, korišćenja šest mjeseci prostora i opreme u i2 Space inkubatoru, mentorske podrške do procesa izrade prototype-a, asistiranja u dobijanju venture capital kroz povratna ili nepovratna sredstva kod donatora ili fondova, 300 € pocket money. Ističu da prvorangirano rješenje uz navedenu podršku dobija na raspolaganje fond za investiranje u ideju od 2.500 eura.

Odlukom žirija timovi koji su ušli u finale i u okviru i2 Space zajednice nastavljaju da rade na razvoju svoje ideje su Progressive tim – ideja: iMontenegro, Ecowin tim – ideja: We care, tim Boca – ideja: Clean, tim LET – ideja: Uber za ture s dušom, tim DLM – ideja: Usluži.me,
Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja