Helena Radanović, po opredjeljenju slobodna umjetnica, je završila školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Ponosno nosi ulogu majke dvoje odrasle djece i titulu bake.

Prvi posao po završetku škole joj je bio u tekstilnom kombinatu “Dunav”. Radila je kao dizajner u marketingu a na sajmu mode gdje su prikazani njeni modeli šiveni u Mostaru kod Vesne Šunjić je proglašena je za najboljeg mladog kreatora.

Ljubav prema slatkim delicijama odvela ju je u svijet poslastičarstva gdje vrlo brzo osvaja nagradu za najljepšu dječiju tortu. Tako kreće njena avantura u svijet slatkiša gdje umjetnički poziv ovog puta koristi za ukrašavanje torti i kolača.

Među njenim mnogobrojnim interesovanjima su se našle i edukacije kako poslastičara tako i osoba koje nijesu profesionalci u tom poslu. Na časovima uči polaznike kako da koriste slikarske prehrambene boje, šta sve može četkica na domaćim medenjacima i tortama od fondana, kako napraviti cvjetove od pirinčanog papira, kako bojiti, krojiti i na kraju spojiti željeni cvijet kao i razne druge tehnike dekorisanja pirinčanim papirom. Edukacije je radila u Srbiji, Crnoj Gori, Njemačkoj a zbog nastale situacije nije bilo moguće odraditi radionice u Slovačkoj, što ne znači da ih neće biti.

Dobitnik je mnogih priznanja među kojima su: najljepša torta, najteža kao i najljepši umjetnički slatki dizajn.

Za početak da se osvrnemo na pandemiju virusa COVID-19 koja ima globalne negativne efekte na ekonomiju država širom svijeta.

Da li smatrate da će pandemija COVID-19 virusa uticati na preduzetništvo i na koji način?

Aktuelni virus je više pitanje za imunologe. COVID-19 je upozorenje cijelom svijetu. Po meni, ovo je biološki rat, koji je izazvan namjerno od strane nekih ogromnih kompanija, sila ili kakogod ih nazvali. Ovo je primjer da je moguće kontrolisati svijet.

Da li će po Vašem mišljenju aktuelna pandemija jednako pogoditi žensko i muško preduzetništvo? Zašto?

Već je jasno svima da nas očekuje loša ekonomska situacija gdje će najviše stradati manja preduzeća kao i turizam i ugostiteljstvo. Svi željno isčekujemo skori završetak ove pošasti. Već se pomalo pojedine branše vraćaju redovnim aktivnostima a kada sve ovo prođe, bićemo mentalno jači i spremniji za nove izazove.

Iza Vas su godine napornog rada. Početak je bio težak. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

Kada se osvrnem na sve što sam prošla do sada, ponosna sam na svoje iskustvo, na uspjeh mojih edukativnih radionica, gdje se umjetnost istakla u prvi plan. Otkriti tajne svog zanata znači da ste master u svom poslu. Najdražu, ali ne i najljepšu tortu, napravih, dragom nam, patrijarhu Pavlu gdje je tom prilikom “osvještao” moje ruke u manastiru Jazak na Fruškoj Gori. Možda iznenadi činjenica da sam posao počela od izrade vjenčanica, maturskih haljina, dječijih modela za krštenje. Kreativnost sam vrlo brzo prenijela na torte i kolače.

Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspjeha?

Da biste bili uspješni, prije svega morate biti odgovorni, uredni, komunikativni, maštoviti, ali prvenstveno lider! Formula moga uspjeha je jedinstvenost, prepoznatljivost, inovativan pristup poslu koji doprinosi da moj rad bude prepoznatljiv i upamćen i kao takav da se dugo pamti.

Šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje? Koliko je teško breme koje ona nosi?

Ženama je teško da istraju u bilo kom poslu jer se od njih previše očekuje. Solidarnosti među ženama nema dovoljno ali one su borci koji nikada ne odustaju.

Može li se reći da je u Vašem slučaju sasvim tačno da ko riskira taj profitira?

Sam život je borba koja sa sobom nosi rizike. Tako je i u poslovnom svijetu ali što nas ne uništi – to nas ojača!

Šta Vam je bilo najteže i od čega nikada nijeste i nećete odustati?

Životni moto kojim se vodim je: “Moj stil je sloboda biti to što jesam!” Nikada ne odustajem od stvaranja jer stvarati nešto, utkati kreativnost, ljubav i dušu u to, me čini srećnom. Na taj način, svakom novom kreacijom stvaram svoje mjesto.

Postoji li neka ambicija koju još nijeste ostvarili?

Uvijek mi je radost predstaviti svoj rad drugima i pritom podstaknuti nekoga na sličnu ideju. Upravo radim na jednom novom projektu ali za sada ne želim još ništa da otkrivam. Mogu samo reći da će se umjetnost, iskustvo i kreativnost spojiti u jednu priču.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Mislim da među ženama, kao što sam i ranije rekla, nema dovoljno solidarnosti. U periodu koji nastupa poslije pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, moramo naći način da pomognemo jedni drugima i nastavimo sa poslovanjem.

Po Vama koji su izazovi i trendovi današnje poslovne žene?

Svako novo jutro stvara novi izazov i novu priliku. Do nas je hoćemo li kreirati put njegovog ostvarenja i realizovati ga.

I na kraju šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Nikada ama baš nikada ne treba prestati učiti, jer živjeti znači isprobavati, eksperimentisati, kreirati, stvarati. Bitku dobija onaj ko je čvrsto odlučio da je dobije!

Podijeli

O Autoru

Dragana Rajković

Rođena je u Splitu 1989.godine. Osnovnu i srednju školu je završila u Podgorici. Posle srednje škole upisala je Institut za strane jezike, prevodilaštvo - smjer englesko-ruski. Po završetku fakulteta radila je u NVO “Roditelji”, a nakon toga na drugim mjestima od kojih su neki poslovi bili u struci a neki ne. Pisanje doživljava kao hobi koji izuzetno voli ali je sama sebi veliki kritičar pa se nikada nije usuđivala da nekome pošalje neke svoje radove. Konkurs Portala Analitika pod nazivom Savremena Karijatida je bio prvi konkurs za koji se osmjelila da pošalje svoju priču. Priča je izabrana kao jedna od deset najljepših što je dalo vjetar u leđa da nastavi sa pisanjem. Moto koji slijedi je: Uvijek može bolje. To predstavlja kočnicu kako se ne bih uljuljkala sadašnjim/trenutnim uspijehom. Na taj način pokušava da se ne uspava na profesionalnom planu i da ide dalje i ispituje svoje granice. Pisanje za Portal Preduzetnica je dokaz da se granice pomjeraju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja