Kineska poslovica kaže: “Ako zapustiš rad, iščeznuće ti vještine”. Današnja sagovornica portala Preduzetnica.me zasigurno nije zapustila rad jer ju je upravo on doveo do toga da 2009. godine, zajedno sa suprugom, osnuje firmu “Balkan T&M”. Riječ je Ani Radenović čija firma ima dvije maloprodaje pod nazivomPUNA KUĆA“.

Jedan maloprodajni objekat je na Cetinjskom putu, a drugi u Dalmatinskoj ulici br.34. Ona je tri godine radila uVOLVOKSu“, gdje je usavršila posao kao komercijalistkinja.Rad sa metalnom robom, bojama i staklom u specijalizovanim prodavnicama joj se svidio, i u tom poslu se pronašla i tako naoružana iskustvom i znanjem krenula je u preduzetničke vode.

Sa suprugom je osmislila maloprodajni prostor u Donjoj Gorici, napravljen od montažnog karaktera, od prirodnih materijala, gdje je velika ušteda energije. Firma je na bijeloj listi preduzeća odgovornih prema državi, dobavljačima i zaposlenima. Ana ističe da imaju ambiciju da firmu šire prema lancu dobavljača, kao i pronalaženja maloprodaja kojima će distribuirati robu. Ona je dobitnica nagrade Udruženja preduzetnica Crne Gore za najbolju preduzetnicu u 2019. godini.

U nastavku možete pročitati njeno viđenje uspješne žene, savladavanja izazova, o poslovnim planovima za budućnost…

Šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje. Koliko je teško breme koje ona nosi?

Ženi je u biznisu teško zbog samih uloga koje ima: majke, supruge, sestre, ćerke, snahe; treba sve to ispratiti. Iako žena uspije u svemu tome, onda ono vrijeme koje treba da posveti sebi, nema. Međutim, uspijevam da budem uzorna majka dva dječaka, koji prate rad roditelja i već sada prepoznaju za šta služe određeni proizvodi.

“Koliko ulažemo, toliko i dobijamo” je opšte poznata konstastacija. U skladu s tim,  privatni biznis iziskuje dosta posvećenosti, rada i truda?

Ulaganje u žensko preduzetništvo treba da predstavlja jedan od važnijih ciljeva domaće privrede. Prije par decenija, žene su se rijetko odlučivale na pokretanje sopstvenog biznisa. Kod njih je, povrh svega, dominantna želja za nezavisnošću, poslovne prilike i ideje, težnja ka novim izazovima, kao i bolji balans između ličnog i poslovnog života.

Šta je potrebno da bi žena uspjela u privatnom biznisu?

Za uspjeh žene u poslu važna je upornost, samopouzdanje i vjera u sebe. Tu su i bolji uslovi finansiranja, subvencije države i slično. Činjenica da su žene dugo godina u muškom poslovnom društvu bile diskriminisane, treba da bude osnov da dođe do promjena statusa žena u poslu.

Žena preuzima liderske pozicije, kompanije ih zapošljavaju sve više. Šta je razlog tome?

Danas je sve više uspješnih žena, a to govori da je svijest o ravnopravnosti dosegla viši nivo. Treba zacrtati cilj, imati fokus i teoriju da ništa ne može stati na put što bi jednu ambicioznu ženu spriječilo da posluje.Upravo je to ono što kompanije prepoznaju da žene danas posjeduju.

Važno je naći balans između porodice i kuće, s jedne strane i posla, s druge strane. U takvim slučajevima je važna podrška porodice koja je u suštini pokretač svega pa i sopstvenog uspjeha. Put koji se prolazi nije nimalo lak, prepreke postoje, kao i novi izazovi i iskustva. Međutim, vjera u sebe koja uključje i znanje sa poštenim radom, sigurno dovodi do toga da žena u poslu može biti u istoj ravni sa muškim poslovnim svijetom.

Koji su sve izazovi sa kojima se suočavate?

Svakodnevno sa mentalitetom društva na koji treba da radimo, kao i podizanje svijesti i kulture kod potrošača ili ti kupaca.

Koji su Vam poslovni planovi u bliskoj budućnosti?

Radićemo na pojačanju marketinga. Svjesna sam izazova koji su u ovom poslu presudni za uspijeh. Preduzeće i zaposleni su prošli program mentoring, preduzeća koja su uključena u OJT mentoring u 2014. godini. Tu su dijagnostifikovani svi nedostaci i prednosti ovog malog biznisa.

Šta bi ste poručili ženama koje imaju ideju a još uvijek nemaju biznis?

Ono što je zapravo moj moto –  Raditi ispravno i fer i sve će biti kako treba.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja