Vrijeme ekspanzije informacija, instant slave i brzih zadovoljstava, nametnulo je savremenim tokovima biznisa izazove sa kojima je borba, gotovo, svakodnevna. Konkurentnost, koja je uslovljena zahtijevima tržišta, postaje sve teže održiva, u smislu ispunjenja svih onih uslova koji su neophodni kada su u pitanju biznis i preduzetništvo.

S obzirom na promijenljivost faktora koji utiču na uspješnost nekog posla, svakodnevne aktivnosti koje se preduzimaju moraju biti izložene promjenama i prilagođavanju. Sigurnost u poslovanju, koja nikada do kraja nije postojala, ali je u nekim konvencionalnijim uslovima možda bila izvjesnija, sada je nešto što je vrlo kratkoročnog karaktera. Da bi uspješnost biznisa bila održiva, odnosno da bi se, u skladu sa savremenim poslovanjem, ispoštovali osnovni ekonomski principi rentabilnosti i solventnosti, potrebno je biznis postaviti na nekoliko temelja, odnosno pretpostavki.

Fokusirati se na rezultat. Cilj svakog poslovanja je maksimizacija profita, koja, u zavisnosti od roka posmatranja ili domena dijelovanja, može sadržati i druge, koji su pretpostavljeni ovom. U zavisnosti od toga koliko se rezultat nameće, kako samom preduzetniku, tako i zaposlenima, kao smisao svih poslovnih aktivnosti koji se odvijaju, toliko će i uspješnost, odnosno efektivnost samog posla biti izvjesnija.

Pravilno delegirati odgovornost. Zaposleni su krvotok svakog biznisa, i ako ne postoji povoljna organizaciona klima u kultura unutar same organizacije, često i rezultati izostaju. Stroga hijerarhija je nešto što je ostalo u prošlim vremenima, ali je organizaciona struktura u kojoj postoji podijela poslova i odgovornosti, uz određenu dozu fleksibilnosti u odnosu na promijenu poslovne situacije, nešto što je u savremenim uslovima poželjno.

Pratiti zahtijeve tržišta. Maksimizacija profita je svakako dugoročan cilj, ali uslijed promijena na tržištu on kratkoročno može biti suprostavljen, recimo, plasmanu novog proizvoda, što iziskuje veće troškove i samim tim smanjuje profit. Ukoliko projekcije pokazuju ekonomsku opravdanost ovo je logičan korak, koji će svakako doprinijeti dugoročnom cilju. Uspješan  preduzetnik/ca nije neko ko je uvijek spreman na rizik, već neko ko je uz pomoć stručnosti i znanja sposoban da ga procijeni (analizira), i u skladu sa tom procjenom donese adekvatnu odluku.

Investirati u poslovanje (usavršavanje). Savremeno tržište je postalo nepresušni izvor inovacija. Informatički proizvodi (aplikacije) postaju do te mjere usavršene, da mogu da budu supstituti za skoro sve one stvari koje su interesantne potrošačkom društvu. Iz tog razloga, neophodno je konstantno se usavršavati i informisati, pogotovo kada su u pitanju proizvodi (usluge) koje se plasiraju na tržište.

Iz svega navedenog je i više nego jasno da je bavljenje preduzetništvom i biznisom konstantan proces, čija pravila diktira samo tržište i potrošači. Pretpostavke, na kojima se savremeno poslovanje zasniva, čine upravo one polazne tačke sa kojih se otvaraju razvojni pravci svakog biznisa.     

Podijeli

O Autoru

Selma Hurić

Rođena 11.01.1984. godine u Prijepolju. Osnovnu i srednju školu završila u rodnom gradu. Ekonomski fakultet završila 2007 godine u Podgorici. Od 2010 zaposlena u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju, kao profesorica ekonomske grupe predmeta. Od 2014. godine članica nevladine organizacije Forum žena Prijepolja, gdje je učestvovala u realizaciji više projekata kao koordinatorka i saradnica. Od iste godine koordinatorka u realizaciji više projekata koji su proizvod saradnje između Ekonomsko-trgovinske škole i Kancelarije za mlade Prijepolja. Vlasnica više sertifikata iz oblasti obrazovanja, zapošljivosti mladih, medijske pismenosti i zagovaranja javnih politika. Od aprila 2018. radi i kao kolumnistkinja za portal Forum Info, gdje piše tekstove koji se baziraju na temi rodne ravnopravnosti, ali i drugim važnim društvenim pitanjima. Od februara 2019. piše za portal www.preduzetnica.me

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.