Udruženje preduzetnica Crne Gore i ove godine okuplja značajan broj preduzetnica i članica organizacije koje će posjetiti Prizren Biznis Forum 2019, od 20. do 22. septembra.

Pored predstavnika biznisa i preduzetništva, civilnog sektora, javnih servisa i medija, kao i donosioca odluka, u sklopu Foruma biće organizovan i sajam. Forumu će prisustvovati i ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore, Mehmed Zenka.

 

Cilj posjete je, pored uspostavljanja što boljih odnosa dvije zemlje, i unapređenje razvoja biznisa sa akcentom na podsticaj ženskog preduzetništva zajedničkim regionalnim djelovanjem, ekonomsko osnaživanje žena, razvoj ruralnog turizma i regionalnog turizma Kosova i Crne Gore, kroz umrežavanje, B2B susrete i ugovaranje konkretnih poslova za razvoj biznisa partnerskih organizacija.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović, istakla je da su predstavnici Foruma iz Prizrena više puta posjetili Crnu Goru kao i da su pokazali veliku zainteresovanost biznis saradnje Prizrena i Podgorice u budućnosti.

Ona ističe da biznis pruža dodatnu mogućnost da preduzeća plasiraju proizvode i šire izvan regiona jer “biznis i preduzetništvo pravi mostove saradnje kako sa lokalnim zajednicama, tako i sa vladama dvije zemlje”.

-To je mnogo puta kroz istoriju potvrđeno. Privrednici se rukovode interesima i profitom, traže nova tržišta za širenje i razvoj kompanija. Prizren Biznis Forum 2019, je još jedna prilika za pravljenje kontakta, kroz B2B susrete, sajmovsku postavku i panel diskusije koji mogu u budućnosti proizvesti privrednu saradnju na obostrano zadovoljstvo.Razvoj preduzetništva je veoma važan za razvoj svake države, a to dokazuje učešće i otvaranje ovakvog značajnog foruma -kaže Dautović koja je na pretprošlogodišnjem Biznis Forumu u Prizrenu dobila nagradu za doprinos razvoju preduzetništva na području Balkana.

Za nju, biznis ne poznaje granice i pokušava svojim zalaganjem da pomogne preduzećima u Crnoj Gori da plasiraju proizvode ne samo u našoj zemlji, već širom regiona.

 Dautović afirmiše žene da se bave preduzetništvom i otvaraju vlastita preduzeća i time poveća stopu razvoja ženskog preduzetištva koja je svega 9.6 posto, kao i da afirmiše što više preduzetnica da njihova preduzeća budu više izvozno orjenitisani (sada svega tri posto preduzetnica razmišlja regionalno).

 -Želim da razmišljaju regionalno, a ne lokalno kada je izvoz upitanju – zaključila je ona.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar