Činjenica je da nije baš najlakše odlučiti se na preduzetništvo. Uvijek postoji neki razlog, da li je to “nije povoljan trenutak” opravdanje, teško odvajanje od zone komfora ili nešto treće. Ono što je potrebno u najranijoj fazi preduzetništva jesu ideja, hrabrost i volja.

Nakon prvog koraka, odnosno odluke da se postane preduzetnik, nailazi se na najteži dio, a to je probiti se na tržište, a zatim još teži, opstati na tržištu.

Oni koji uspjevaju znaju šta treba raditi. Ovo je njihovih sedam savjeta: 

1. Budite strpljivi. Vašem će biznisu trebati dvije do pet godina da naraste. 

2. Učite od iskusnijih. Zamolite ih da vam budu mentori. Izaberite poslovne idole i razmišljajte kako bi oni učinili nešto što vi tek trebate. 

3. Volite ono što radite. Ako vam se posao ne sviđa, nećete biti ni upola tako efektivni kao kada radite ono što volite. 

4. Usavršavajte se i edukujte se neprestano. Nikada nije prekasno da naučite novu vještinu. 

5. Uvijek izlazite van kruga poznatog i proširujte svoj biznis. 

6. Trošite samo 20-ak % od zarađenog iznosa.

7. Uvijek budite pozitivni optimistični u radu s klijentima. Nema veze iako sve ne ide kako treba i ako propadnete. 

Važno je da nikada ne odustanete !

Usavršavajte se i edukujte je savjet koji je veoma bitan i treba ga primjenjivati u svakom slučaju, bilo da ste preduzetnik ili ne.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar