Čini li se i vama da mladi preduzetnici ili preduzetnice imaju poprilično sličnosti sa junacima, stvarnim ili mitološkim? Bez obzira na istorijski kontekst, neke od karakteristika junaka jeste da su hrabri, pomažu drugima, bore se za slobodu…

Zar nije hrabrost, birati preduzetništvo radi slobode da budeš i radiš ono što želiš. Preuzmeš odgovornost za svoje izbore, a da pritom nekome nešto i pomogneš, jer tvoj proizvod ili usluga, nekome rješava  problem ili zadovoljava potrebu. Eto zato su preduzetnici junaci današnjeg doba.

Ahilova peta mladih preduzetnika

Mladi preduzetnici, kao i svi junaci, su ranjivi i imaju svoje Ahilove pete. Ono što je bio san, koji je realizovan kroz samostalni biznis, nažalost, poslije nekog vremena, kako praksa pokazuje, se često pretvori u “noćnu moru”. Ahilova peta mladih preduzetnika je zanemarivanje sebe i ličnog razvoja.

Nemam vremena za sebe, nemam vremena  za edukaciju, nemam vremena da nekoga zaposlim, nemam vremena da nekoga osposobim da mi pomogne, nemam vremena za nove ideje, da se bavim ciljevima, kad nisam ni ove realizovao/la, nemam vremena za odmor, porodicu, prijatelje…

I to je početak, ako ne noćne more, onda jednog teškog sna, iz kojeg vam se ne budi, ali i ne ostaje u njemu. Siguran put da vam se smuči vlastiti biznis, da poželite da napustite sve i da se zaposlite u nekoj državnoj firmi ili da svoju djecu, kad ih budete imali, usmjeravate ka državnom sektoru, da se ne bi “mučili” kao i vi.

Rješenja?

Preduzetnik mora biti sebičan. Preduzetnici koji shvate da time što brinu o sebi, svojim potrebama, koji unapređuju vještine i na vrijeme nauče da kažu NE, imaju mnogo više vremena za sebe i u stanju su da stvore mnogo više. Oni znaju da ako nijesu dobri za sebe, nijesu ni za druge, odnosno za svoj biznis. Oni znaju da će se njihov biznis razvijati, samo ako se i oni lično razvijaju. Preduzetnici koji postavljaju ciljeve, i svoje lične i biznis ciljeve, više toga i postignu, samim tim su zadovoljniji i ohrabreni da još više toga i stvaraju.

Preduzetnik ne izbjegava stres

Kažu da je stres “začin života”, neophodan je u umjerenim količinama, međutim ako ga je previše, pokvari nam ukus. Zato je jako važno da preduzetnici rade na sebi, na fleksibilnosti i na otpornosti na stres. Situacije u kojima nam je neprijatno i osjećamo stres su često pokretači za nešto novo. Stalne promjene su stil života preduzetnika, zato je važno naučiti kako da se nosimo sa njima. Promjene, krize, konkurencija, su neminovnost. Kako u njima prepoznati prilike za razvoj, za nešto drugačija rješenja, a ne za povlačenje ili odustajanje? To mogu samo preduzetnici koji se razvijaju i rade na sebi.

Preduzetnik voli svoje neuspjehe

Nije lako, prihvatiti situacije u kojima ne dobijamo željeni ishod, kao korisne, možda čak i potrebne. Važan segment ličnog razvoja preduzetnika se odnosi i na preispitivanje očekivanja, ali i na takozvane. odvezivanje od očekivanja koja drugi imaju od nas i od toga kako nas drugi vide. Rad na jačanju samopouzdanja je vrlo značajan segment ličnog razvoja svakog preduzetnika. Onda su i neželjni ishodi prilike za razvoj i učenje, a ne za odustajanje i što je najvažnije, vremenom postaju dio naše priče o uspjehu.

Kako do ličnog razvoja po mjeri preduzetnika

Preduzetništvo i nije za svakoga, ali za one kojima je to više od posla, od profesije, kojima je to način života, lični razvoj je neminovnost. Danas ima puno metoda i tehnika za rad na sebi. Koji god metod izaberete, važno je da znate da ne postoje instant rješenja. Važno je da spoznate da je rad na sebi, zapravo “rad sa punim radnim vremenom”, da nikad ne prestaje i da je najveće uživanje ići tim putem. Cilj nije neka krajnja destinacija, već ono što postajemo na tom putu.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar