Fiktivni junak Hafid kamilar iz hristovog vremena, autora Oga Mandino, živi u mnoge domove širom svijeta i dan danas. Knjiga je objavljena prvi put 1967. godine, tako da najveći trgovac na svijetu postoji više od 50 godina. Mnogi su pokušavali napisati nešto približno ovom pedesetogodišnjem bestseleru, ali bezuspješno.

To je neponovljiva priča, kako je deset svitaka o uspjehu i sreći došlo u ruke jednog odvažnog mladog kamilara, pošto je jedne noći slučajno zakoračio u jednu pećinsku staju kraj Vitlejema. Način iskazivanja osjećanja je neprikosnoveno, i prava rijetkost među piscima, taj umirujući, molitveni osjećaj u riječima, kao vrsta recitata, večernje molitve. Vremenom će, sigurno, Og Mandino  i njegovo djelo “Najveći trgovac na svijetu“  postati klasično djelo. To potvrđuje, i njegov stvaralački rad: 14 knjiga, prevedenih na 18 jezika, prodato u više od 25 miliona primjeraka.

Moćna poruka Hafida iz  Damasa se utisne u dušu svakog čitaoca. Svi mi nosimo u sebi nerv Hafidov  i svi smo mi trgovci, bez obzira na profesiju. Prije toga moramo da sebe prodamo sebi, kako bi smo mogli spoznati ličnu sreću i steći duševni mir. Jer kako kaže Hafid: “Siromašni su oni koji nemaju strpljenja. Strpljenje je moć. Koristi je da njome očvrsneš sebi duh, ublažiš narav, utišaš gnev, sakriješ zavist, podčiniš oholost, obuzdaš jezik, zadržiš ruku i predaš sebe cijelog, kada kucne čas, životu koji zaslužuješ”.

“Najveći trgovac na svijetu” opjevan je i u pjesmama Majkl Džeksona.  Mnogi zatvorenicima čitanje  ovog djela pomoglo je da spoznaju sebe na pravi način i pronađu pravi put, orošen ljubavlju, mudrošću i nadahnućem. Dakle, u knjizi je sve ono što današnjeg čovjeka ispunjava i pokreće da razmišlja i djela na ispravan način. Zaplet je jedinstven i neponovljiv, orginalan i genijalan. Stil jako zanimljiv, misteriozan i očaravajući. Poruka je dirljiva i nadahnjujuća.  Pokreće odgovornost u nama i suočavanje nas samih sa lošim navikama i porocima koji vladaju nama. Daje nam upustva kako loše navike zamjeniti dobrim i to je ujedno prvo pravilo uspjeha i ovladavanja datim situacijama u životu: „Izgradiću u sebi dobre navike i postaću njihov rob“. Zauvjek vezuje  u nama po jedno “smjeti” i “morati”.   Radi se o knjizi koju treba držati kraj uzglavlja, o knjizi kao moralnom, duhovnom i etičkom voditelju;  o knjizi koja je neiscrpni izvor utjehe; o knjizi koja je kao prijatelj, u koju je poželjno konzumirati u malim dozama, da bi se uživalo.

“Iako ti je teško na srcu a tijelo lomno, novčanik prazan i nema nikog da te utješi – izdrži, i tvoja nesreća ima kraj.

“Ludost je očekivati zlo prije nego što ono dođe. Ne troši ni jedan trenutak na ono što se nikada neće ni desiti. Brini samo za sadašnjost. Onaj ko brine za nedaće preživljava ih dva puta.”

“Pojednostavi svoj život. Najbogatiji je onaj čovjek koji je zadovoljan malim.”

“Iskustvo se može porediti sa modom – postupak koji se pokaže uspješan danas, biće neizvodljiv i nepraktičan sjutra.”

“Niko ne može da zauzme tvoje mjesto. Shvati to i budi ono što jesi. Nemaš nikakvih obaveza da uspiješ. Imaš samo obavezu da budeš iskren prema sebi.”

“Zamisli da je stigao sudnji čas ove noći. Roni suze sad, dok još možeš, zbog onog dana za provod koji si obećao svojoj porodici prošle nedelje, i pretprošle nedelje, zbog dana ljubavi i smjeh za koji si uvijek bio suviše zauzet u trci za novcem. Tačno je da sad oni imaju novac od tebe, ali njime ne mogu da plate čak ni jedan prolazni trenutak tvog smijeha.”                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.