Ono što razlikuje uspješnog preduzetnika od ostalih i što treba znati su sledeće karakteristike:

 • Preduzetnik rješava probleme – dobar preduzetnik u problemu vidi priliku, svaki dobar proizvod rješava neki problem. Za uspješnog preduzetnika neuspjeh nije opcija, on nastavlja da radi i prevazilazi poteškoće.
 • Preduzetnik procjenjuje potencijalne rizike – preduzetnici takođe znaju na koji način da minimiziraju rizike koje svakodnevno preuzimaju kroz naporan rad i strateško planiranje. Uspješan preduzetnik analizira ono što je krenulo naopako, iz toga uči i nastavlja dalje.
 • Preduzetnik ima visok stepen samoinicijative i motivacije – uspješan preduzetnik gleda u pravcu stvaranja vjerodostojnih planova i viših prilika kako bi postigao svoju sledeću tačku uspjeha.
 • Preduzetnik je osoba sigurna u sebe – u poslovnom svijetu nema puno prostora za sumnju u sebe, strah je najveći neprijatelj koji može odvratiti od projekta koji bi mogao biti ključ konačnog uspjeha. Preduzetnici često razmišljaju van okvira i ne ometaju ih drugi koji mogu dovesti u pitanje njihove ideje. Uspješan preduzetnik je u stanju da prevaziđe svaku sumnju i vjeruje da može ostvariti postavljeni cilj.
 • Uspješan preduzetnik je optimista – teško je moguće ostvariti uspjeh ako ne vjerujete u pozitivan ishod.
 • Preduzetnik ima viziju koja ga pokreće na putu ka ostvarenju ciljeva.
 • Uspješan preduzetnik je fokusiran na ono što donosi rezultate.

Da biste i Vi postali uspješan preduzetnik morate razvijati i njegovati ove osobine, morate imati vrijednu ideju koja će biti plaćena i plan koga ćete se dosledno držati.

Pokretanje biznisa ili preduzetništvo obično zahtijeva:

Poslovni koncept ili ideju koja uključuje proizvod, uslugu, koncept ili novu tehnologiju.

Tim koji podržava rad, sačinjen od zaposlenih, prodavaca i savjetnika.

Proces kojim će se proizvod ili usluga isporučiti ili će se razviti tehnologija.

Dovoljno novca kao podrška razvoju ideje.

Koji su glavni razlozi zbog kojih se zaposleni prije odlučuju da postanu preduzetnici, nego da rade kod poslodavca?

 • Kontrola – izgradnja života po sopstvenim uslovima. Preduzetnici su u stanju da preduzmu prvi korak u stvaranju novog, boljeg svijeta za sebe i svoju okolinu.
 • Ambicija – početi nešto od samog početka, stvarati inovativni proizvod ili rješenje koje mijenja život.
 • Finansije – prilika da se zaradi više novca.

Smisao preduzetništva su ljudi koji preduzimaju mjere kako bi napravili izvjesne promjene. Preduzetnici prihvataju ideje i realizuju ih. To često uključuje veliki rizik i neizvjesnost, ali je u isto vrijeme i prilika za prevazilaženje tih izazova i upravljanje poslom sa više različitih aspekata. 

Zašto su preduzetnici važni u društvu?

 • Preduzetnici pruzimaju rizik na sebe da se zaposle.
 • Njihova ambicija u rastu poslovanja dovodi do stvaraja novih radnih mjesta, što smanjuje stopu nezaposlenosti.
 • Preduzetnici stvaraju promjene, oni vjeruju u poboljšanje svijeta svojim proizvodima, idejama ili poslovanjem.
 • Preduzetnici zarađuju više novca, a neki od njih nastoje da ulože svoj novac u stvaranje rješenja koja pomažu siromašnim zajednicama.
Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar