” ‘Transparentne životinje’ kao tekst umnožavaju metaforu nagoviještenu u naslovu. Junaci koji obitavaju u ovim pričama jesu providni i jasni, nema nikakve misterije niti mistifikacije.

”Istovremeno, svedeni su na životinje, na ono animalno u ljudskom, na nagon i njegovo zadovoljenje. Zbog toga je ova knjiga ironično pesimistična, iako se takvom ne čini. Melanholična, premda sve pršti od akcije” – zapisao je Vladimir Arsenić o ovoj zbirci koju čini 14 kratkih priča.

Stefan Bošković za portal Preduzetnica.me ističe da svoja iskustva kao pisac pamti, prije svega, kao život u koji se upušta bez zadrške, realni i literarni, istraživanja i proživljavanja.

-Na kraju, proces pisanja, pred ekranom, predstavlja neku vrstu stilske mehanike – kaže Bošković.

Bošković, pisac provokativnog izraza i žestoke spisateljske imaginacije, rođen je 15. februara 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Debitovao je romanom “Šamaranje” koji je nagrađen drugom nagradom na konkursu za najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori (“Pobjeda 2014″). Za priču ”Fashion and friends” dobitnik je II nagrade na Festivalu europske kratke priče 2016. godine, a njegova priča ”Transparetne životinje” uvrštena je u antologiju BEST EUROPEAN FICTION 2019 (Dalkey Archive Press). Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, slovenački, makedonski i albanski jezik, te objavljivane u internacionalnim magazinima ”Words Without Borders” i ”Body Literature”.

Scenarista je serijala od 16 epizoda sitkoma “Dojč Caffe”, koscenarista je dugometražnog filma “Ispod mosta, na travi, među stijenama” i kratkih filmova “Peloid” i “Put”.

Napisao je scenario za kratki igrani film “Umir krvi” (režija Senada Šahmanovića) koji je pored brojnih nagrada osvojio i Gran pri za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem festivalu “Drama International Short Film” u Grčkoj i nagradu za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banja Luci.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.